fredag 15. september 2017

Migrene varighet

Ved et migreneanfall kan det ofte forekomme lysskyhet, kvalme og oppkast. Hos barn kan symptomer som svimmelhet og forvirring gjøre seg gjeldende. Symptomer på migrene er hos de fleste migrenepasientene hodepineanfall som ofte begynner vagt, men så blir ensidig, pulserende, skarp og kraftig. Mange opplever å bli kvalme under anfallene. Barnemigrene skiller seg også ut på en del punkter fra migrene hos voksne.


Migrene er plagsomt, men ikke farlig.

Vi vet ikke helt enda hva som er de eksakte årsakene til migrene , men mye tyder på at gener spiller en stor rolle. Det antas at det er en miks av flere gener som er involvert i avgjøre om en person får migrene eller ikke. Hva kan utløse migrene. Slike ting kalles for triggere.


Man kjenner til en rekke ulike triggere for migrene. Ulike personer reagerer imidlertid på ulike triggere, og det kan hende du bare får migrene av noen få av disse. Enkelte matvarer er vanlige triggere.


Den er ofte ensidig.

Folk med migrene forteller ofte at de blir lyd- og lysskye under anfall. Varighet av anfall hos voksne er fra timer til døgn. Hodepinen kan bli verre ved bevegelse og anstrengelser.


I tillegg til smerter er pasienten også kognitivt påvirket under anfall. De fleste har migrene uten aura. Velg ett av triptanene almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan eller zolmitriptan.


Noen har begge typer, men migrene uten aura er den vanligste formen. Se Felleskatalogen for vanlig dosering og maksimal dosering per døgn. Frovatriptan har lang halveringstid og anbefales brukt ved perimenstruell migrene.


Sumatriptan finnes som nesespray, sprøyte og stikkpiller. Aura er vanligvis synsforstyrrelser av ca. Begge typer har multifaktoriell arvegang. Vaskulære fenomener betraktes nå oftest som sekundære.


Prevalens under års alder er hos jenter og hos gutter. Spør om anfallsstart, varighet , smertens lokalisasjon og karakter. Kjære deg, Ut fra de opplysninger du gir meg er det relativt stor sannsynlighet for at dette dreier seg om migrene med Aura.


Forekomst av migrene er spesielt høy i de mest yrkesaktive årene av livet, og rammer i særlig grad kvinner.

Dette er altså forbigående sanseforstyrrelser som oppstår før hodepinen setter inn, men det er ikke alle med migrene som opplever dette. Begge former opptrer rundt dobbelt så hyppig hos kvinner som hos menn, forteller hun. Winsvold spekulerer på om hjerte- og karsykdom og migrene kan ha delvis felles genetiske årsaker. Det kan være felles genetiske faktorer for begge tilstandene, eller noe som skjer i kroppen ved migrene -auraen som fører til dette.


Man kan spekulere i om det å ha slik migrene og å være mer usatt for hjertesykdom arves sammen, sier han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg