torsdag 22. februar 2018

Bytte ut melk med vann i boller

Et lite triks for å piffe opp bollene , rundstykkene og rugbrødet? Erstatt melk og vann med syrnet melk. Syrnede meieriprodukter inneholder melkesyrebakterier, noe som har den fordelen at de hjelper på enzymaktiviteten i bakverk, slik at melet får tatt opp mer fuktighet og væske, som igjen gjør baksten ekstra saftig, sier Hansen.


Tenkte å bake boller uten melk til en venninne som ikke tåler det. Fant et par oppskrifter på nett nå, og det ser ut som om stort sett så er melken bare byttet ut med vann ? Det jeg lurer på er egentlig bare om de blir noe gode, eller om jeg burde finne på noe annet?

Jeg har ikke melk og skal lage boller. Har en bolleoppskrift hvor det skal være dl melk i, men er det greit å bytte ut alt eller deler av det med vann ? Har bittelitt melk , men ikke nok. Det kan du jo erstatte med litt olje.


Generelt er det også min erfaring at boller blir vesentlig luftigere av vann som deigvæske i stede for melk - og så er det mange flere som kan spise dem. Jenta mi skal feire bursdagen sin i bhg til fredag. På avd hennes er det et barn som ikke tåler melk. Man kan blande melk og vann.


Jeg vet ikke hvorfor, men jeg synes hveteboller blir finere og luftigere med lettmelk enn med h- melk (da blir det litt for tungt, liksom).

Men skummet melk i finbakst blir litt for magert igjen. Tilberedning2grader ca. Vann , olje, sukker, salt has i eltebollen.


Tørrgjær blandes med melet, hvis fersk gjær brukes løses den opp i vannet. Melet eltes inn i det våte. Deigen eltes godt, heves til dobbelt, slå den ne og la den heve til dobbel en gang til.


Pensle med melk før steking. Melk og smør er byttet ut med vann og rapsolje og dette uten at smaken eller saftigheten er borte. Vi har til og med litt havregryn i deigen, så de er grove. Dette gjelder alle våre boller. Ingen usunne fettsyrer, men heller mye av de sunne, deriblant omega-3.


Tilsett egg og sukker i fem desiliter melk. Bland i mel til det blir en fast deig. Tørrmelk er supert å bake med , og ikke minst gjelder det gjærbakst.


En genial ting med tørrmelk er at man kan røre ut helmelkspulveret med litt mindre vann enn angitt ovenfor for å få fyldigere melk , som blir ekstra god å bake med. Jeg bruker i denne oppskriften dl vann sammen med pose helmelkspulver. Følger du denne oppskriften får du en knallgod vaniljekrem du kan bruke i kake, på boller eller marengsbunn, og det helt uten melk ! Den er laget på fet kokosmelk, men synes du det blir i feiteste laget kan du bytte ut 1-dl med valgfri vegetabilsk melk.


Den siste resten av deigen ble til en fin flette!

Tåler du melk eller reagerer du kun på laktose? Prøv deg frem med litt havregryn og malte nøtter eventuelt. Det viktige er blandingsforholdet mellom vått og tørt så du kan bruke det du har tilgjengelig. Hveteboller uten egg og melk.


Ikke fortvil, boller kan bakes uten dette. Har du rosiner eller hakket sjokolade, kan bollene gjerne tilsettes dette for enda mer smak! Har du melk som har gått ut på dato kan denne også som regel fint brukes i vaffelrøre. Du kan gjerne bytte ut rømmen med syrnet melk. Smelt smøret og rør det inn.


Fyll de saftige bollene med smaken av kanel og sukker. Disse hjemmebakte bollene egner seg også veldig godt til å fryse ned. Dermed har du noe godt på lur dersom du skulle få overraskende besøk.


Denne FANTASTISKE oppskriften fant jeg i et ukeblad under overskriften Lesernes beste. I beskrivelsen av bollene stod det at de blir like lette og luftige som kjøpeboller. Jeg ble nysgjerrig da jeg leste oppskriften, for både ingrediensene og fremgangsmåten er litt annerledes enn ved vanlig gjærdeig.


Blant annet lages deigen med melis i stedet for sukker, og væsken skal gis et oppkok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg