tirsdag 6. februar 2018

Blod i urin gravid uke 35

Er gravid i 38`ende uke og i går trodde jeg fødselen var i gang, hadde store magesmerter og blødde mye. Men så viser det seg at blodet kom fra urinveiene. Jeg tisset altså blod , ble etterhvert sendt til legevakten, og etter fire timers vente tid sent hjem. Det var ingen tegn til bakterier i urinen bare blod.


Er nå veldig bekymret. Blod på toalettpapiret etter vannlating kan også være fra urinen , og er altså ikke nødvendigvis fra skjeden. I så tilfelle er årsaken ofte urinveisinfeksjon. Hemorroider er også vanlig hos gravide , og disse kan sprekke og blø kraftig en kort stund.


En kraftig soppinfeksjon i underlivet kan gi blødning. Dette er helt ufarlig. I dag var jeg hos legen og hadde med en urinprøve. Hos gravide kan imidlertid symptomene være milde, og til tider har man ingen symptomer i det hele tatt.


Feber og mage- eller ryggsmerter er tegn på nyrebekkenbetennelse. Hos de aller fleste vil det være tilstrekkelig å undersøke en urinprøve. Svangerskapsforgiftning. Skrevet av Torolf Holst-Larsen, lege og Kathrine Woie, ass. Hva er svangerskapsforgiftning?


Når den gravide har forhøyet blodtrykk, eggehvitestoffer (protein) i urinen og eventuelt hevelse i beina eller hendene (ødem) etter svangerskapsuker, kalles det svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Nyrenes oppgave er å rense blodet , og å holde proteinet i blodbanen, men noen ganger kan det hos gravide lekke litt over i urinen. Det kan enten være makroskopisk hematuri, det vil si at man ser det med det blotte øye, eller mikroskopisk hematuri, som man ikke ser med øyet, og det må påvises med stix, eller det kan sees i et mikroskop, sier Lommelegens sjefsvarlege, allmennlege Brynjulf Barexstein. Blod i urin vil gi mye farge selv med bitte små mengder.


Urinens farge avhenger også av væskeinntaket ditt. Det betyr at hvis man selv observerer dette, bør man ta kontakt med lege. Den vanligste årsaken til blod i urinen er urinveisinfeksjon (blærekatarr, UVI). Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Neste undersøkelse er ved uke 24.


Deretter følger undersøkelser hver fjerde uke til uke 3 deretter en undersøkelse i uke og eventuelt en i uke 41. Ved disse kontrollene måles blodtrykk, og urinen undersøkes på innhold av protein. Avstanden mellom symfysen og toppen av livmoren måles (symfyse-fundusmål). Var nettopp på do og det kom friskt blod når jeg tørket meg. Tok på meg ett bin og det har såvidt kommet litt blod i bindet etterpå.


Snakket med sykehuset og de mente det ikke var grunn til å uroe seg, men at jeg skulle ringe tilbake hvis jeg blødde mer. Flere som har blødd nå mot slutten på svangerskapet, og hva kan det komme av? På engelsk kalles det morning sickness fordi kvalmen ofte er verst tidlig på dagen. Noen kvinner kan imidlertid bli kvalme til alle døgnets tider.


Den begynner gjerne fra uke seks og varer til uke tolv-tretten. Dersom du ikke klarer å få i deg mat eller drikke på mer enn ett døgn og føler deg svimmel og slapp, bør du kontakte lege. Forskere tror problemet har sitt utspring i morkaken (placenta). Uten behandling vil cystitt vanligvis gi symptomer i et par uker og bakteriuri i et par måneder, eller komplikasjonen pyelonefritt.


Har kvinnen i tillegg symptomer som feber, frysninger, flankesmerter, kvalme eller brekninger, tyder dette på pyelonefritt, altså en komplisert øvre urinveisinfeksjon. Gravide kvinner som har bakterier i urinen skal alltid behandles med antibiotika, selv om man ikke har noen plager. Noen matvarer og legemidler kan også farge urin , så det er veldig vanskelig å sette opp en fargeskala som man kan bruke som selvtest, sier Thürmer.


Det er vanlig å anbefale med antibiotika ved kompliserte urinveisinfeksjoner, tilbakevendende urinveisinfeksjoner og urinveisinfeksjoner hos menn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg