tirsdag 20. februar 2018

Gravid utenfor livmoren arvelig

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Man snakker om en graviditet utenfor livmoren når det befruktede egget setter seg fast utenfor livmorhulen.


En ektopisk graviditet kan sitte i eggstokkene, i livmorhalsen, i bukhulen eller som det hyppigst forekommende, i egglederen.

I verste fall kan en graviditet utenfor livmoren være en livstruende tilstand fordi det kan gi en stor blødning i bukhulen. Hva er symptomene på graviditet utenfor livmoren ? De vanligste tegn på en graviditet utenfor livmoren er underlivssmerter eller smerter nederst i magen, ofte på den ene siden. Kvinner som bruker prevensjon, reduserer risiko for å bli gravid både i og utenfor livmoren. Men dersom man blir gravid til tross for prevensjonsbruk, er sannsynligheten for at svangerskapet er utenfor livmoren noe større. Alder over år samt røyking er forbundet med økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.


Jeg vil alltid råde gravide som har vedvarende smerter om å oppsøke lege, sier hun. Andre symptomer kan være småblødninger - altså menstruasjonsblødninger, som kommer uten mønster.

Dersom du mistenker at du kan være gravid utenfor livmoren , er det avgjørende at du oppsøker hjelp tidlig, ettersom det kan få alvorlige konsekvenser. En graviditet utenfor livmoren kan være farlig for kvinnen. Når en graviditet utenfor livmoren blir oppdaget, blir enten fosteret fjernet kirurgisk eller ved hjelp av medikamenter. Når kan man prøve å bli gravid på ny? Karlsen forteller at det fint går an å bli gravid igjen etter et svangerskap utenfor livmor, selv om egglederen har blitt fjernet.


Man trenger kun en eggleder for å bli gravid. Vi anbefaler å vente 2-sykluser før man prøver igjen. Har man operert med åpen teknikk, bør man vente lenger.


Slik behandles svangerskap utenfor livmoren Det er vanlig å ta ultralyd i slike tilfeller, og de fleste gynekologer vil ha svangerskap utenfor livmoren som en mulig forklaring. Men disse kan være vanskelige å oppdage. Ser man ikke noe i livmoren , men vet at kvinnen er gravid , vil man se etter noe galt utenfor livmorhulen. En regner med at til prosent av alle svangerskap er svangerskap utenfor livmoren.


Tegn på svangerskap utenfor livmoren er magesmerter (vanligvis på den siden egget har festet seg, og kan stråle opp i skulderen), uteblitt menstruasjon og sparsom blødning. Nedsunken livmor eller livmorsfremfall har symptomer som tyngdefornemmelse i underlivet, og skyldes svekket eller slakkere opphengingsapparat for livmoren inne i bukhulen, med den følge at livmoren synker ned og eventuelt stikker ut gjennom skjeden. En spontanabort oppstår når fosteret støtes ut før det er gammelt nok til å overleve utenfor livmoren. Spontanaborter kan skje så seint som 22.


I ekstreme tilfeller kan egget ”falle” ut i bukhulen og feste seg der.

Uansett forløp fortsetter egget å utvikle seg. Men på grunn av ryggsmertene så dro jeg til sykehuset, men er så tidlig kanskje bare 3-uker så de så ikke fosteret eller noe, men de skremte meg litt ved å si at det kan være en graviditet utenfor livmoren. Mamma hadde et svangerskap utenfor livmor, er det større sannsynlighet for at dette også kan skje meg da? Du forteller at du ble gravid i februar, som endte i en spontanabort.


Gravid utenfor livmor. Det er litt usikkerhet omkring muligheten for at du har hatt to graviditeter, men etter to Cytotec-kurer og utskrapning ble det konkludert med graviditet utenfor livmoren. Du har nå fått en dose med Methotrexat, som er et legemiddel som hemmer celledeling og cellevekst. Den er ca av hva den var før du fikk din EXU.


Dette fordi en eggløsning på siden uten eggleder kan resultere i at egget blir fanget opp av motsatt sides eggleder og ført nedover til livmoren hvor det kan feste seg. Dvs at du kan bli gravid alle måneder uansett hvilken side du har eggløsning på. Unnfangelse utenfor livmoren.


I enkelte tilfeller vil fosteret bli unnfanget utenfor livmoren. Dette vil oppdages ved ultraly men i utviklingsland (og før ultralyd ble vanlig) kunne slike graviditeter medføre at en normal fødsel ikke var mulig, og fosteret, moren eller begge døde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg