tirsdag 11. september 2018

Salami gravid 2018

Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Spekemat (fårepølse, salami , fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.) kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma.


Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt. Dersom du kjøper salami fra mindre produsenter kan det være greit å sjekke om de sier på sine sider produkter er sikre for gravide. De fleste har egne nettsider der du finner svaret, alternativet finner du kontaktopplysniger der, så du kan spørre dem. Salami fra utlandet skal du være forsiktig med.


Dette er etter råd fra Myndighetene. Du kan spise alle våre kjøttpålegg bortsett fra roastbiff. Serranoskinke, parmaskinke, salami , fårepølse, fenalår og morrpølse er eksempler på spekemat du som gravid må styre unna. Unntaket er om det er skikkelig varmebehandlet først. Salami er rått kjøtt, den har bare hengt til tørk og ha aldri blitt varmebehandlet.


Så bakterier som listeria og toxoplasmose som er farlig for fosteret kan finnes i kjøttet. Det er sjelden det skjer i Norge, men det skjer av og til at de finner slikt i kjøttet derfor er det ikke anbefalt å spise av gravide. Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god hygiene: Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer.


Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jor sand og dyr. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid.


Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Kan gravida äta salami ? Toxoplasma dör även vid upphettning till temperatur över grader. Du kan därför lugnt äta maträtter som innehåller salami när du är gravid. Gravide bør i første trimester få tilbud om måling av serumferritin for vurdering av jernstatus og råd om jerntilskud heter det i nye retningslinjer fra Helsedirektoratet. Tilskudd skal så anbefales ut fra dette resultatet. Et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil.


Anbefalingen gjelder for influensasesongen (høst og vinter). Ta kontakt med fastlege for å få vaksine. Studier viser at vaksinen gir like god beskyttelse for gravide som for andre friske voksne. Om influensavaksine.


Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd. Mange gravide har behov for tilskudd av D-vitamin, jern og jo avhengig av kostholdet og jernlagre tidlig i svangerskapet. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg