fredag 7. september 2018

Ofte halsbetennelse

Pasienter med halsbetennelse får ofte smerter langt bak i halsen som blir verre ved svelging. Halsen kan være rød eller ha hvite flekker bakerst i munnhulen. Enkelte kan få hodepine og feber, opplyser BMJ. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget.


Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier.

Les mer på apotek1. Har du halsbetennelse med bakterier eller virus blir halsen sår. Det er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse.


Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner. Kyssesyke er forårsaket av et virus. OFTE HALSBETENNELSE ?

For noen kan det være aktuelt å fjerne mandlene. Foto: Fotolia Vis mer. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Tilstanden skyldest oftest virus, men kan også skyldes bakterier (streptokokker).


Typiske symptomer er halssmerter, feber, hovne lymfeknuter på halsen og hodepine. Bakteriell halsbetennelse krever antibiotikabehandling, mens halsbetennelse som forårsakes av virus kun trenger. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse.


De fleste med halsbetennelse oppsøker ikke lege. Vinter og tidlig vår er de månedene hvor det er vanligst med halsbetennelse. Det som hjelper mot selve halsbetennelsen er antibiotika, men det finnes kjerringråd som lindrer smertene. Bli kvitt halsbetennelse. Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse.


Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse , med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging. En halskatarr eller faryngitt er en mild form for halsbetennelse som i de aller fleste tilfeller er forårsaket av virus.

Det er en selvhelbredende infeksjon som ikke skal behandles med antibiotika, og som vanligvis går over på 3-dager - tre dagers halsesyke. Hvis det er hoste, er den ofte smertefull. Symptomene varer som regel i to-tre dager. Det hender at halsbetennelse går over av seg selv etter 3-dager, men i mange tilfeller kreves det behandling hos lege. Kald drikke og is kan virke lindrende på sår hals.


Risikoen for å få halsbetennelse kan reduseres ved å unngå å få de virusene og bakteriene som gir halsbetennelse i munnen eller nesa. Det gjør du best ved å vaske hendene hyppig og unngår å ta deg selv i ansiktet. Spesielt hvis du har tatt på håndtak eller gelendre som mange mennesker tar på. Den bakterien som oftest gir halsbetennelse er streptokokker, en bakterie som ofte finnes i svelget hos friske, men da i mindre mengde. Som regel er tilstanden uskyldig, men det finnes hissige varianter som kan være smertefulle og gi symptomer som feber og nedsatt allmenntilstand.


Sår hals skyldes ofte en virusinfeksjon som går over av seg selv. Behandlingen av halsbetennelse går derfor ut på å lindre smertene, sier farmasøyt og seniorrådgiver Hilde Ariansen i Apotekforeningen. Vanligvis starter det med en typisk virusinfeksjon, som forkjølelse. Tonsillitt gir sår hals som varer i flere dager og det kan gjøre vondt ved svelging.


Andre symptomer kan være hodepine og tap av matlyst. Barn har ofte feber. Har du hovne lymfekjertler kan de ofte kjennes som kuler under kjeven og på halsen.


Kikker du inn i halsen kan mandlene være dekket med hvitt belegg eller hvite flekker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg