onsdag 12. september 2018

Sjekke føflekker

Sjekke føflekker

Følg med på føflekkene dine. Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har. Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig. Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Ta en titt både foran og bak, helst i litt godt lys.


Sjekke føflekker

Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen. Hudlegen gjør en generell vurdering av antall føflekker , størrelse, konfigurasjon og grad av solskade på huden. Deretter foretas en sjekk fra topp til tå ved hjelp av dermatoskop, det vil si et spesielt forstørrelsesglass med sterk lampe inni. Forekomsten av føflekkreft har økt hvert år i Norge.


Ved usikkerhet om en føflekk er ondartet er det viktig med en rask sjekk hos hudlege. En eventuell diagnose stilles ikke i apoteket, det er først etter videre undersøkelser hos lege at dette eventuelt skjer. Legen vurderer om føflekken bør fjernes eller ikke. Avhengig av føflekkens størrelse, vil legen vurdere om det må sys eller ikke etter fjerning.


De med lys hudtype som har vært mye i solen er spesielt utsatt. De viktigste tegnene du skal se etter er føflekker som endrer seg. Hvis de blir asymmetriske, begynner å vokse, klør, blir mørkere i farge eller blør bør de. Tidlig diagnose og behandling er viktig for å unngå spredning og forverring av sykdommen.


SAFE er en enkel huskeregel for å huske på faresignalene for føflekkreft. Bryst og rygg er de vanligste stedene vi får føflekkreft. I løpet av de siste årene er forekomsten av føflekkreft sjudoblet. Ifølge Trude Eid Robsham i Kreftregisteret er det flere årsaker til dette.


Sjekke føflekker

Kreft kan oppstå i en føflekk man har hatt lenge, eller på et nytt sted. Det finnes noen apper som hevder å kunne sjekke føflekkene dine. Det er normalt å ha føflekker. Hei, Takk for spørsmålet ditt.


Ingen av disse gir noe svar om det er noe galt med en føflekk, men er retningslinjer for når man skal oppsøke en lege for en sjekk. En føflekk som har mer enn en farge, skal vurderes av en lege. Det finnes noen unntakelser til regelen, da føflekker kan ha to nyanser av brun (lysebrun og mørkebrun), men det bør også vurderes av en utdannet fagperson. Føflekkreft på ryggen er klart hyppigst hos menn.


Sjekke føflekker

Det kan være vanskelig å sjekke ryggen selv, men med litt hjelp kan du få den undersøkt. Oppsamling av fargestoffet melanin i huden skaper føflekker. Gjennomsnittlig har et voksent menneske ca føflekker på kroppen. Antallet synker med alderen.


Hun er enig i at det er en fordel at hudlegene kan se på hele kroppen for å undersøke for mistenkelige føflekker , men understreker at dersom kunden har mer enn tre føflekker han eller hun er usikre på, blir de anbefalt av apoteket å oppsøke hudlege. Føflekker kan være medfødt, eller oppstå senere i livet. Jeg fikk sjekket noen føflekker hos hudlege for år siden, ingen har forandret seg etter det, kan jeg slappe av med det selv om jeg syns en ser litt rar ut. Han sa den ikke var farlig men kan han vite det helt sikker?


Skal man sjekke nye føflekker som kommer eller er det vanlig med nye. Når slutter man å produsere nye? Omtrent fem til ti prosent av tilfellene av melanom skyldes arv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg