tirsdag 25. september 2018

Lakris gravid helsedirektoratet

Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Kjempe Utvalg - God Kvalitet Shop enkelt online her!


Gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær.

Kjenner du en helt uimotståelig trang til å spise lakris , sjokolade eller potetgull? Mange gravide får et behov for å spise sukker og søtsaker, særlig mot slutten av svangerskapet. Joda – du kan spise litt godteri, til og med Helsedirektoratet skriver i sine råd at litt søtt er greit.


Forskerne mener det er viktig at gravide og kvinner som planlegger å bli gravide , blir informert om de skadelige effektene som lakris og andre matprodukter med lakris kan ha på fosteret. Men de understreker at det er viktig å se dette i en større sammenheng. Et stor antall finner har blitt eksponert for glycyrrhizin i fosterlivet. Helsedirektoratet , som utarbeider retningslinjer for anbefalt kosthold for gravide , fraråder ikke kvinner å spise mot å spise mye lakris.


Avdelingsdirektør for ernæring og forebyggende helse.

Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Det er stor usikkerhet knyttet til hvor mye lakris (glykyrrhizinsyre) som kan spises før det blir helseskadelig for fosteret. Det er derfor ikke mulig å fastsette et nivå for hvor mye lakris gravide trygt kan spise, viser en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget på oppdrag for Mattilsynet.


Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling,. Glykyrrhizinsyre er et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. I Finland blir gravide rådet til ikke å spise lakris.


Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Men det finnes ikke nok sikre funn for å fastsette hvor mye lakris gravide trygt kan spise. Flere finske studier har rapportert om negative helseeffekter på fosteret og langsiktige effekter på barnet fordi mor spiste mye lakris under svangerskapet.


Lakris kan også øke blodtrykket. Datagrunnlaget er for usikkert til å fastsette hvor mye lakris (glykyrrhizinsyre) som kan spises før det blir helseskadelig for fosteret. Inneholder et stoff som kan skade fosteret.


Den karakteristiske smaken på lakris kommer fra lakrisrot.

Og det er nettopp denne planten som gravide ikke skal få i seg for mye av. Grunnen er at lakrisrot inneholder glykyrrhizinsyre, et stoff som ser ut til å kunne ha negative helseeffekter for fosteret og langtidseffekter for barnet. Advarer gravide mot lakris. Begrenset inntak av lakris grunnet blodtrykk fikk vi vite da jeg var gravid.


Jeg spiste litt, men ikke mye (mye her er angitt til et kvart kilo i uken! Jeg spiste kanskje en liten eske IFA, liksom) jeg har alltid hatt lavt blodtrykk som gravid så det var ikke fokus, men mye lakris har jeg jo aldri spist uansett da. De viktige næringsstoffene kan du lese om i brosjyren Ernæring i svangerskapet, som deles ut på helsestasjonen. Brosjyren kan du også få tilsendt gratis fra Sosial- og helsedirektoratet , avdeling for ernæring.


Inntak av gram lakris om dagen gir en klar blodtrykksstigning, skriver forfatterne. Mengden av glycyrrhizin, som er den bestanddelen i lakris som fører til forhøyet blodtrykk, kan variere i ulike lakristyper. Behandlingen av høyt blodtrykk som er forårsaket av lakrisinntak, er enkel - man må slutte å spise lakris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg