mandag 16. mars 2015

Baby 3 uker feber

Se til barnet minst to ganger den første natten med feber. En viktig hovedregel er at feber uten kjent årsak alltid skal konfereres med lege. Med feber mener vi rektaltemperatur på over grader.


Alle barn under tre måneder bør undersøkes av lege dersom de har feber , uansett allmenntilstand. Det tar til uker fra barnet er smittet til sykdommen bryter ut. Kusma smitter via nærdråpesmitte eller direkte kontakt.

Hevelsen varer i 7-dager og kan være smertefull. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Feber er et vanlig symptom hos barn. Lillesnuppa hadde feber da hun var ca uker gammel.


Diaré gir tynn og hyppig avføring, vanligvis mer enn tre ganger daglig. Barnediaré kan også føre til oppkast, magesmerter, lett feber og dårlig matlyst. Diaré går som regel over av seg selv i løpet av noen dager til en uke , uten legebehandling.

Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert. Etter innføring av rotavirusvaksine har det vært en betydelig nedgang i antall tilfeller av sykdommen hos barn under fem år. Rotavirusvaksinen gis i munnen og smaker søtt. Første dose gis tidligst når barnet er uker , og senest når barnet er uker.


Andre dose gis ved -månedersalder og senest når barnet er uker. Samtidig sover babyer dårlig når de er syke, ikke minst grunnet nesetetthet. Dersom du ikke har sluttet å hoste etter uker. Hos barn er temperaturreguleringen mer ustabil enn hos voksne.


Jenta vår blir uker på onsdag, og siden tirsdag i forrige uke har hun vært så tett i nesen at det høres ut som hun har pustevansker. Babyen min våknet nettopp og ville ha mat, merket at han var veldig varm, så målte feberen, den viste 38. Helsesøster sa, lørdag,søndag kunne det komme feber , nå er det jo tirsdag. Lille jenta mi på uker er blitt forkjølet. Er det noe spesielt jeg bør gjøre eller tenke på?


Tenkte jeg skulle kjøpe saltvannspray på apoteket. Barnet ditt kan ha kolikk hvis det er urolig og har anfall med intens gråt, særlig på kveldsti i mer enn timer om dagen, i mer enn dager, og med varighet på mer enn uker. Spedbarn med kolikk har ofte også oppblåst mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvnmønster. Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen.


Barnet kan være preget av feber i starten, men har god allmenntilstand når utslettet kommer.

Sykdommen er forårsaket av et virus og krever ingen behandling. Vaksinen som brukes i barnevaksinasjonsprogrammet gis som to doser. Beskyttelsen etter vaksinasjon varer i minst –år. Dette er tilstrekkelig for å beskytte de minste og mest sårbare barna. Fra nyfødt til seks uker ? Den normale morsmelkavføringen er ganske flytende, og kan av og til misoppfattes som diaré.


Diaré hos spedbarn viser seg derimot mer som illeluktende, misfarget vann – ofte sammen med nedsatt almenntilstan irritasjon og feber hos barnet. Oppsøk helsepersonell dersom du mistenker diaré hos det nyfødte barnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg