fredag 13. mars 2015

D vitamin mangel kvalme

D - vitamin bidrar til å opprettholde en god helse, og kroppen vår bruker blant annet dette til å holde hjertet, hjernen, lungene, benbygningen og musklene sunne og friske. Stort sett kan man ut i fra symptomene fastslå hvilket vitamin som mangler, men det er viktig at det til syvende og sist er en lege som fastlår dette. D - vitaminmangel er den vanligste vitaminmangel verden over og er underdiagnostisert.


Vitamin D er viktig for å holde seg frisk. Ved alvorlig mangel oppstår som regel direkte kliniske symptomer eller tegn, som for eksempel blødninger i tannkjøttet ved C- vitaminmangel og nevrologiske symptomer ved mangel på vitamin B 12.

Finn derfor først ut hvordan vitamin D -behovet ditt ligger an. Det kan være lurt å spørre legen om hun eller han vil måle vitamin D når man er innom, slik at man har en pekepinn om man ligger innenfor normalområdet eller om man har tendens til mangel. Uttalt vitamin D - mangel er relativt sjelden og oftest forårsaket av tarmsykdom med mangelfullt opptak av næringsstoffer (malabsorpsjon) eller svært ensidig kost. Fakta om vitamin D Generelt om vitamin D. Man bruker normalt betegnelsen vitamin om organiske stoffer som skal tilføres kroppen utenfra, fordi kroppen ikke selv kan danne dem.


En har oppdaget at vitamin D også kan dannes av kroppen selv, og det vil derfor være mer korrekt å kalle det et provitamin. For mye vitamin D er heller ikke spesielt bra for kroppen, og kan gi dårlig matlyst, tretthet, hodepine og kvalme. I Europa og USA, får av 1personer over år ikke nok vitamin D.

Dine symptomer kan stemme godt overens med vitamin D mangel. Bruker man hele tiden solfaktor når man er ute så klarer ikke huden å oppta solstrålingen og lage vitamin D. Faktor blokkerer og faktor over av vitamin D produksjonen. Du grenser mot det som defineres som en alvorlig mangeltilstand på dette vitaminet. D - vitamin mangel kan føre til tretthet, smerter i muskler og led svekket kraft i armer og ben og en økt risiko for benskjørhet. Normalt skyldes mangel på vitamin D et kosthold med lite tilførsel av vitaminet eller for lite soleksponering.


Det tar som regel lang tid - måneder eller år - før symptomene oppstår. I begynnelsen viser vitaminmangel seg ved at du blir trett, får nedsatt muskelkraft og dårlig appetitt. Senere får du de klassiske mangelsymptomene, avhengig av hvilket vitamin du mangler. Altså dette høres ganske ille ut.


Er det noen som har hatt dette før og hvor lang tid tok det å bli frisk igjen? I alvorlige tilfælde kan symptomerne være knoglebru svækkelse af tænderne, humørsvingninger mv. På høsten og gjennom vinteren er kroppens D -vitaminlager på sitt laveste.


På denne årstiden har selv dager med blå himmel og strålende sol ingen effekt. Ved Knogleskørhed behandles man typisk med en kombination af D - vitamin og kalk - Se Netdoktors afsnit om Behandling af knogleskørhed. Så de med alvorlig nyresykdom, kan kanskje ha både vitaminmangel OG kanskje nyresmerter.


D -vitaminet blir aktivert i nyrene der, før det kan virke i kroppen.

Men det hadde en sett på enkle blodprøver og du hadde visst om det hvis du hadde alvorlig nyreskade. Sammen med kalsium øker D - vitamin bein-, ledd- og muskelstyrken, noe som betyr at et underskudd på D - vitamin øker risikoen for leddsmerter og beinbrudd. Er du løper, så bør du være spesielt oppmerksom på inntaket av både kalsium og D - vitamin. Denne maten styrker skjelettet.


Vi har sammen gjort noen interesante oppdagelser som kan være verdifull for flere å kjenne til. Jeg deler derfor her våre erfaringer med deg. Det daglige inntaket bør ikke overskride 6IE vitamin D. Dyrestudier har vist reproduksjonstoksisitet ved høye doser vitamin D. Overgang i morsmelk: Kan brukes under amming. Forløperen calciodol har ingen bestemt funksjon utover å være forløper til calciotriol.


Når en snakker om D - vitamin mangel er det oftest kun basert på måling av calciodol, egentlig på et litt mangelfullt grunnlag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg