fredag 6. mars 2015

Røde hunder vannkopper

Det finnes barnesykdommer som ligner på vannkopper. Røde hunder og meslinger er sjeldne på grunn av vaksinasjon med MMR. Helvetesild skyldes reaktivering av vannkoppeviruset. Hva er røde hunder ? Akkurat som meslinger, er røde hunder en virussykdom.


Med 3-års mellomrom opptrer større eller mindre epidemier, men alt i alt er ikke sykdommen så smittsom som for eksempel meslinger og vannkopper.

Den syke må få beskjed om å unngå nærkontakt med gravide, og gravide i nærmiljøet bør testes serologisk. Med tre til fire års mellomrom oppstår større eller mindre epidemier, men alt i alt er ikke sykdommen så smittsom som for eksempel meslinger og vannkopper. Formålet med å vaksinasjon mot røde hunder er å forebygge at gravide kvinner blir smittet og dermed risikerer å føde barn med medfødt rubellasyndrom. Siden da har formålet vært å stoppe sirkulasjonen av rubellaviruset i Norge.


Ikke sjelden fører røde hunder til forbigående leddplager, det vil si hevelse og stivhet i fingre og føtter. Dette er en uskyldig komplikasjon som også går tilbake uten behandling, men leddplagene kan henge i noen dager lenger enn selve sykdommen. Vannkopper kan i sjeldne tilfeller gi øyebetennelse og lungebetennelse. Dette gjelder spesielt de som først blir smittet som voksne.


En svært sjelden gang kan vannkoppene også gi hjernehinnebetennelse eller hjertebetennelse.

Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet. De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. Voksne som får røde hunder kan noen ganger oppleve komplikasjoner som gikt eller betennelse i hjernen. Hvordan sprer røde hunder seg?


Selv om røde hunder ikke er like smittsomt som meslinger og vannkopper vil et barn som ikke er immunt bli smittet ved å inhalere dråpesmitte når en person nyses eller hoster. Hvis barnet er vaksinert er det lite sannsynlig at utslettsykdommen er rubella. Vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder er kjent under navnet MMR-vaksine. Forkortelsen kommer fra sykdommenes engelske navn: Measles (meslinger), Mumps (kusma) og Rubella ( røde hunder ). Vaksinen er en kombinasjonsvaksine som inneholder levende, svekkede mesling-, kusma-og røde hunder -virus.


Bexsero gis samtidig med en kombinasjonsvaksine mot meslinger-kusma- røde hunder-vannkopper (MMR-V), kan det vurderes å vaksinere separat med Priorix hvis mulig. Det begynner som en liten rød flekk, som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av. Det medisinske navnet på røde hunder er rubella etter det latinske opphavsordet ruber som betyr rød.


Utslettet klør ofte. Bare rosa utslett kan observeres med røde hunder. Kopper utslett smurte zelyonkoj når røde hunder er nødvendig. Ifølge Resch er de vanligste sykdommene som kan føre til røde prikker på barnehuden skarlagensfeber, vannkopper og den 4.

Tidligere var røde hunder en hyppig infeksjon med utslett hos norske barn, men det ser vi ikke mer på grunn av høy vaksinasjonsdekning, understreker Døllner. Eksempler på slike sykdommer er vannkopper , røde hunder og meslinger. Dersom symptomene på en sykdom er synlige ved avreise, må du ha legeerklæring. Hvis du selv ikke har hatt barnesykdommene, og heller ikke er vaksinert mot dem, bør du ta ekstra forholdsregler som gravid.


Noen av sykdommene (for eksempel røde hunder ) er forbundet med fare for misdannelser for fosteret om mor blir syk. Gravide bør helst ikke få røde hunder, vannkopper eller den femte barnesykdom. Smittefaren er nokså stor og barnet skal holdes hjemme fra barnehagen til utslettene har bleknet. Kusma Er en barnesykdom uten utslett. Forårsakes av et virus som medfører en infeksjon, hovedsaklig i. I sjeldne tilfeller får barn som har vannkopper , sekundære bakterielle infeksjoner i huden – først og fremst med gule stafylokokker eller streptokokker.


Huden blir da rød , spent og hoven i det affiserte området og barnet har vedvarende høy feber og er slapt. Dette må undersøkes av lege og behandles med antibiotika, sier Rojahn. Barn nr hadde vannkopper for uker siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg