onsdag 11. mars 2015

Hvorfor sier man bless you

Hvorfor sier folk Bless You når du nyser? For mange av oss, sier Velsigne deg eller Gesundheit fulgte noen andres nys er en betinget reaksjon eller refleksiv handling. Når vi hører et høyt nyser, vil neste ordene ut av munnen være en velsignelse av noen beskrivelse. Mange kulturer har en instinktiv respons på nys. Briter sier Bless you , tyskere Gesundheit, og nordmenn Prosit – latin for må det være til nytte.


Skikken bunner i gammel overtro.

Romerne mente et nys var et varsel om sykdom eller snarlig dø og sa Absit omen! Jeg leste forresten en dag her grunnen til hvorfor man sier prosit, eller bless you , når man nyser. Det er fordi et nys er sjelen som prøver å forlate kroppen.


Da man så står her etter et nys så gikk det bra, man er i live og sjelen er der den skal være…altså gikk det bra. Vel det var det jeg leste på ei nettside her en dag. Ved å si prosit håpet man at det gode skulle skje.


I Storbritannia og Tyskland bruker man henholdsvis uttrykkene bless you og Gesundheit. Voldsomme og stille nys.

Under Svartedauden lagde paven en lov om at man måtte si God bless you når noen hadde nyst. På tysk siger man gesundheit når folk nyser, hvilket ønsker folk et godt helbred. I England og USA siger man God bless you eller i den afkortede udgave God bless , som i at gud vil velsigne den, der har nyst. Både den tyske og engelske udgave kan derfor menes at have sit afsæt i pestens Europa, men det er dog ikke bevist. Men hvorfor gjør vi det?


Her får du tips til hvordan du kan be om unnskyldning. Av Tiril, ungdomsjournalist i ung. Ungdomsspråket endrer seg jo hele tiden så det er nok vanskelig for eldre å henge med. Jo yngre man er , jo lettere er det å lære, sier.


Hun sover mindre enn før, men mer sammenhengende, og sier at det er godt å føle seg kjempetrøtt og faktisk sovne innen rimelig kort tid når hun går og legger seg. Når søvneffektiviteten er lik eller over , får hun legge seg minutter tidligere per uke. Dersom arbeidstaker sier opp, gjelder ingen spesielle formkrav, bortsett fra at oppsigelsen skal være skriftlig. Vi anbefaler likevel at oppsigelsen leveres personlig eller sendes rekommandert, for å unngå tvil eller uenighet om arbeidstaker faktisk har sagt opp, og eventuelt når oppsigelsen skjedde. Folk vet ikke hvordan de skal forholde seg til den, sier hun.


For det meste sier de bless you. Vi tror ikke det hjelper å beskytte dere lesere mot denne typen negativitet når dere uansett må møte det andre steder på internett. Og hvordan kan man få sagt det på best mulig måte?

Vi vet at folk sier stygge ting uansett, du må bare velge om du skal bry deg om det eller ikke. De som har noe stygt å si skriker aller høyest, det betyr ikke at det de sier er sant. Før i tiden visste man jo ikke hvorfor mennesket var, og hvordan verden ble til. Derfor fant mennesket opp gu og mente at han hadde laget verden.


Jeg skjønner at mennesker trenger noe å tro på. Treffer du, kan det lett bli en innertier og dama faller pladask, sier hun. Ikke bruk bekjente Er man litt forsiktig og nervøs av seg,.


Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg