mandag 30. mars 2015

Empatisk leder

De føler sig misforstået, tromlet ned og overset af de dårlige ledere. Skal man være en effektiv leder , enten man er styrer eller barnehagelærer, er man nødt til å ha en visjon, en plan og høye mål for barnehagen som virksomhet i kombinasjon med forholdet til barns læring, mener Pramling Samuelsson. Når vi snakker om en empatisk leder , snakker vi ikke om hvilken som helst form for leder. Bedrifter krever at folk som er i stand til å ta på seg en lederrolle, spesielt empatisk ledelse, besitterstillinger med stort ansvar.


Empatisk ledelse: Hva er det?

Ledelse er evnen til å styre en gruppe mennesker eller en organisasjon. Takket være ham, etablerer vi en klar visjon om at målene skal oppfylles, vi klarer å motivere gruppemedlemmene slik at de vil arbeide for et felles mål og løser de interne konfliktene mellom gruppens ulike personer. En go empatisk leder er i stand til at motivere og inspirere resten af deres team.


Dette skyldes, at deres måde at lede på, ikke har noget at gøre med at tvinge deres kollegaer til at gennemføre deres opgaver. I stedet, bruger en god leder sine evner til at inspirere og motivere, så folk føler på denne måde. Jeg opplever at jeg som leder har fått brukt meg på en helt annen måte enn i tidligere medarbeidersamtaler, nå utviklingssamtaler.


Til slutt vil jeg tilføye at jeg opplever at det å arbeide med metoden har gitt meg en økt grad av selvinnsikt og forbedret evne til selvrefleksjon.

Dette betyr ikke at empati-delene av hjernen skaper empatisk atferd. Her ville vi gjort en logisk feilslutning, fordi vi da vil mene at menneskene i forsøket er empatiske fordi de reagerer på andres smerte, samtidig som vi hevder at de reagerer på andres smerte fordi de er empatiske. Den danske fenomenologen Dan Zahavi har viet mye oppmerksomhet til fenomenet empati, og hva som gjør det mulig å ha et (forstående og empatisk ) forhold til andre. Hans påstand er at sosiale relasjoner ikke kan reduseres til å handle om det konkrete møte mellom to personer, og en spesiell empatisk rettethet i dette møtet. People management-ferdigheter er viktig i mange roller, men det er spesielt viktig for ledere.


Hvis det ikke ligger empati til grunn for alt du gjør, og hvis du ikke har evnen til å engasjere folk, blir det vanskelig for deg å lykkes. I en empatisk situasjon forstår den som har empati for en annen hvordan denne opplever en situasjon eller tilstand. Les også: Mindre empatisk med smertestillende?


I Odense må studentene blant annet lese dikt og noveller der forfatterne skriver om innleggelser og sykdomsforløp. Skjønnlitterære tekster er komplekse. Når man dykker ned i dem, oppdager man at det står mye mellom linjene. Kohut definerer empati so“The capacity to think and feel oneself into the inner life of another person.


Tendens til å lede indirekte, det vil si at han snakker om alt mulig annet før han kommer til de konkrete oppgavene som skal løses. Istedenfor for å bruke ordre prøver lederen å få medarbeideren til å forstå hvorfor et problem må løses. Kan ha vanskelig for å håndtere konflikter, fordi problemer ikke håndteres tidlig nok.

Ordet empati stammer fra græsk og kommer af en – ind og patos – følelse. For å få andre til å komme inn i vår måte å tenke på, må vi gå over til deres. Både affektiv empati och kognitiv empati är beroende av empatisk precision, dvs. Det er nødvendig å følge for å lede. Projektion - där empaten felaktigt tolkar den andre utifrån sitt eget känslomässiga tillstån innebär försämrad empatisk precision.


For å lede et folk er det best å gå bak dem. Han som aldri har lært å følge ordre kan aldri bli en god leder. Umulig er et ord som kun finnes i idioters ordbøker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg