mandag 3. august 2015

Fortetning i lungene etter lungebetennelse

Når dette opptrer like etter eller under en lungebetennelse , eller i forbindelse med operasjoner, vil man ofte få mistanke om tilstanden. Men sikker diagnose stilles først ved røntgenundersøkelse av lungene. Hovedbudskapet i animasjonen er gyldig, men detaljer kan være utdatert etter produksjonsdato.


Når du puster, passerer luften gjennom nesen, ned luftrøret og inn i bronkiene. Bronkiene forgrener seg til enda mindre kanaler som kalles bronkioler, og de ender opp i bittesmå, tynne, skjøre, drueklase-liknende sekker som kalles alveoler. Lungebetennelse er likevel en ganske vanlig sykdom, og omtrent av 1.

Forekomsten øker med økende alder. De fleste pasienter med lungebetennelse er moderat syke. Pappa fikk omgangssyke i jula og har etter det hostet kraftig.


Han var på legevakten idag og tok røntgen bl. CT for videre utredning. Han har ingen andre symptomer enn hoste nå, men ha. I disse eksemplene gjenspeiler fortetning økt konsentrasjon av henholdsvis molekyler og boliger. Fortetning kan også gjenfinnes i kosmogonisk teori.


Den greske filosofen Anaximenes (ca. 5f.Kr.) argumenterte for at luft var urstoffet, som alle tings opphav, og at de virksomme prinsippene var fortynning og fortetning av luften.

Lungekreft blir ofte diagnostisert sent i sykdomsforløpet fordi den gir opphav til få og vage symptomer. Tidlig utredning skjer ofte på bakgrunn av et tilfeldig funn på lungerøntgen tatt i annen sammenheng. At halvparten av dem som fikk påvist lungekreft etter lungebetennelsen, hadde en svulst i lungene allerede, samsvarer blant annet med hva som er beskrevet i Harrisons lærebok i indremedisin. For kreftsvulster som har spredd seg til andre organer utenfor lungene , uansett type, er så godt som ingen (nær prosent) i live fem år etter at diagnosen er stilt. Du kan få det fra bakterier, virus eller sopp.


Man kan få det etter å ha inhalert mat, væske eller støv inn i lungene. Rester etter lungebetennelsen kan det selvsagt være, den vil forsvinne etter hvert og man sjekker dette med røntgen. Festing av lungen til brystveggen. Hvis sjansen er stor for at du får en ny pneumotoraks, kan du bli anbefalt en prosedyre som fester lungene til brystveggen. I de tilfellene hvor det hopes opp veske omkring lungen , avtar smertene etter hvert.


Væskeansamlingen kan bli over liter og i disse tilfellene er åndenød det mer fremtredende symptomet. Det kan være så mye. Den hyppigste årsaken til sykdommer i lunger og nedre luftveier er infeksjoner forårsaket av virus og bakterier, som bronkitt eller lungebetennelse. Luftveiene kan også ta skade av røyk og annen luftforurensning, og kan reagere allergisk mot forskjellige allergener som pustes inn. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske.


De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Blant annet kan en bakteriell lungebetennelse oppstå i kjølvannet av en influensa. Men brystet radiografi, og hos barn og voksne setter alt på sin plass.


Verdien av denne studien er så høy at det er gjort ved mistanke om lungebetennelse.

Et annet trekk ved de kliniske symptomeneen rask økning i respiratorisk svikt. Er du sengeliggende, bør du snu deg rundt minst en gang i timen når du er våken. Pust dypt til ganger og host kraftig et par ganger.


Noen pasienter med lungebetennelse har behov for oppfølging av fysioterapeut under innleggelsen. Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. Noen ganger blir bronkier og bronkioler fortettet og blokkerer luftstrømmen. Ofte oppdages sykdommen tilfeldig ved at man tar røntgenbilde av lungene , i forbindelse med en antatt lungebetennelse.


Disse symptomene kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer over tre uker, bør du kontakte lege. Så har du feber og vondt i brystet samtidig som du hoster, kan det hende du har fått en lungebetennelse.


Les mer om lungebetennelse i helseleksikonet. Hosten er da gjerne tørr i begynnelsen, mens den blir gulaktig, blodig eller rustfarget etter hvert. Fargen skyldes at materie hostes opp fra lungene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg