onsdag 12. august 2015

Melisglasur med eddik

Med en god oppskrift på pannekaker blir du fort populær hos både liten og stor. Vår grunnoppskrift på pannekakerøre gir et perfekt resultat og er nok til ca. Topp med syltetøy, sukker, bacon eller brunost – alle har sin pannekakefavoritt! Metode én: med egg.


Den vanligste oppskriften er denne: eggehvite, dl melis og 2-dråper sitronsaft. Slik gjør du: Skill eggehvitten fra plommen.

Du kan enten helle plommen fram og tilbake mellom de halve eggeskallene og la hvitten renne ned i en skål, eller sile ut plommen mellom hendene. Pisk eggehviten litt med en gaffel. Den svært vanlige melissausen som størkner kort tid etter påføring, blir også kalt melisglasur. Denne består hovedsakelig av melis, eggehvite og vann med litt eddik , eventuelt tilsatt konditorfarge. Kjøtt som skal serveres kaldt kan også glaseres.


Mest alminnelig er det å glasere skinke. Kok opp en kjele med vann og ha halvparten. Ta kransekakeringene ut av formene og pynt dem med melisglasur laget av siktet melis, eggehvite og et par dråper eddik.


Men den må ikke være for tynn, og siden det tar litt tid før den tørker pleier jeg å feste delene med knappenåler som jeg fjerner igjen når alt har stivnet.

Vi har oppdaget at du blokkerer annonser. Vi i Godt hadde satt stor pris på om du hvitelister oss slik at vi kan finansiere vår journalistikk med reklame og fortsette å være en gratis nyhetskilde. Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Ha glasuren i sprøytepose og sprøyt i mønster på f. Bygger du hus sammen med barn er det tryggere og enklere å bruke melisglasur enn smeltet sukker som lim.


Sitrondråper bidrar til at glasuren blir stivere. La det nylimte huset tørke et par timer før dekorering. Bygger du store hus er det lurt å lime sammen deler av huset og la det tørke før så å montere alle delene sammen til.


Det er koselig å pynte til jul. Dette pepperkakehuset er julepynt som både er vakkert for øye og godt for ganen. La barna delta i dekoreringen, men jobben med å lage det veldig varme karamell-limet bør en voksen stå for. Kransekake må vel definitivt sies å være Norges nasjonalkake! Jeg limer med melisglasur av stivpiska eggehvite, melis og eddik.


Det tar lengre tid å tørke, men vi pynter det før montering. Visp eggehvite og melis til en smidig glasur med miksmaster. Melisglasur til sukkerbro : eggehvite. Tilsett eddik , da blir massen lettere å forme.


Vær oppmerksom på at glasurer laget med sjokolade er vanligvis bedre enn dem laget med kakao! Bryt sjokoladen i små biter og smelt den sammen med smør over vannbad.

Pist egg og melis og bland med smeltet. Sveitsisk marengssmørkrem er en mer avansert versjon av den klassiske smørkremen, men som er verdt den ekstra innsatsen. Denne smørkremen er laget med piskede eggehviter, noe som gir en svært luftig og smidig krem som er enkel å jobbe med og har lang holdbarhet i romtemperatur, i motsetning til kremostglasuren som fort kan bli sur og smelte når den står lenge ute.


Smak deg frem til en fin balanse mellom det søte og det syrlige. Bruk gjerne en mandolin og skjær rødløken i tynne skiver. Jeg kan i dag friste med en smakfull fiskerett med deilig tilbehør, nemlig laks med blomkålris. Blomkålris er rett og slett revet blomkål som varmes raskt i stekepannen.


Blomkålen har for anledningen fått selskap av rødløk og spinat, som både tilfører farge og deilig smak. Lag små groper i deigen. Dekk til med plastfolie og sett deigen til etterheving på et lunt sted i ca. Trykk ned gropene en gang til og fyll dem med vaniljekrem og syltet rabarbra.


Bruk en sprøytepose eller en liten teskje for å fordele vaniljekrem utover. Senk temperaturen slik at vannet småkoker. Ha eggehviter, sukker, salt, eddik og vaniljesukker i bollen som hører til kjøkkenmaskinen. Ha bollen over kjelen og rør kontinuerlig med en hån mens du holder steketermometeret i den andre hånden.


Søt gjærbakst er godt året rundt. Baker du litt ekstra, er boller eller kanelsnurrer ypperlig å ha på lur i fryseren. Her finner du ti oppskrifter på bakst i ulike varianter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg