onsdag 5. august 2015

Smerter i øvre del av magen og ryggen

Brukere har fått hjelp mot bl. Vedvarende eller tilbakevendende smerter eller ubehag som er lokalisert til øvre del av magen. Ubehaget eller smertene kan ledsages av oppfylthet, tidlig metthetsfølelse, oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann.


Du har altså nå plager med smerter i øvre del av ryggen , og det kjennes tildels som en svie eller en følelse av å være sliten i ryggen. Det varierer i intensitet.

Du har vært undersøkt av legen for dette, og fått til beskjed at det er muskulært. Men konstante plager i øvre del av ryggen som varer alt fra flere timer til flere dager, kan være utmattende. Dette er betennelse i blindtarmen, den vanligste årsaken til smerte i nedre del av høyre side av magen.


Vær klar over at mange kvinner rammes av infarkt, og også yngre kvinner under år. Symtpomene kan være som beskrevet, og i tillegg kan du kjenne deg utmattet og kjenne smerter i halsen. Ofte kommer disse symptomene når du trener, eller like etterpå. Opplever du dette, bør du komme deg til legen for en hjertesjekk.


Funksjonell dyspepsi omtales av noen som magekatar, men det er en tilstand karakterisert ved tilbakevendende eller kroniske smerter og ubehag i øvre del av magen uten at man finner sykdomsforandringer i eller rundt fordøyelseskanalen.

Korsryggsmerter defineres som smerter eller ubehag i ryggen lokalisert til området mellom det nederste ribbenet og den nederste delen av rumpeballene. Er smertene akutte, det vil si plutselig oppståtte og sterke kalles det for kink i ryggen , hekseskud lumbago eller rett og slett akutte korsryggsmerter. Enkelte merker ikke smerter. Smertene har tendens til å stråle bak til ryggen. En del føler lindring ved å bøye seg forover.


Akutt pankreatitt kan forårsake sterke smerter i øvre del av magen med utstråling til ryggen. Tilstanden kan være livstruende, men de fleste blir helt friske med behandling. BMJ Publishing Group. Dette er smerter i øvre del av ryggen og mellom skulderbladene.


Kanskje ikke så rart når vi tenker på alt kontorarbeid som utføres i høyt tempo med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer. Føles nesten som menssmerter, men jeg har aldri hatt noe særlig menssmerter. Ofte sprer smerten seg opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem til brystet.


Går på cerazette p-piller som gjør at jeg ikke har noen kraftige blødninger og ikke smerter hvis jeg først har en liten mellomblødning. Når smertene stråler ut til ryggen og også er tilstede om natten styrkes mistanken om magesår. Likeledes vil pasienter som har smerten lokalisert til ett punkt de kan peke på, oftere ha magesår enn pasienter med diffuse smerter som vandrer rundt på forskjellige steder.


Smerter i mellomgulvet er det vanligste symptomet.

Som tidligere nevnt skyldes dette det meste av tiden luft i magen. Men fordi denne delen av kroppen også inneholder bukspyttkjertelen, magesekken, venstre nyre og leveren, er dette noe du rett og slett ikke kan ignorere. Siden torso er sentralisert, kan smerter fra magen utstråle til andre områder av kroppen, inkludert den øvre rygg, bryst og sider.


Ufarlige fordøyelsesproblemer som halsbrann eller overdreven gass kan føre til smerter i øvre del av magen , brystet og ryggen. Ryggraden og ribbeina skal kunne beveges gjennom et komplekst samspill mellom muskler, sener og ledd styrt av nervesystemet. Leddene i brystryggen ligger tett i tett og disse kan henge seg opp eller låse seg med påfølgende sterke smerter.


Vanlige årsaker til akutte kink eller ribbelåsninger. Kan gi plutselig dyspné, takypné, respirasjonsavhengige brystsmerter og hoste. Eventuelt hemoptyse. Små embolier gir ofte lite uttalte og vage plager.


Låsning i ryggen – hva kan man gjøre? Over halvparten av oss vil på et eller annet tidspunkt få en låsning i ryggen. Hos gravide forskyves abdominalorganene, og smertelokalisasjonen kan være atypisk, se magesmerter i svangerskapet.


Ved av sykehusinnleggelsene går magesmertene over av seg selv uten at man finner noen underliggende årsak. Kanskje du var fullstendig utsultet da du kom hjem og kastet i deg litt for mye mat litt for raskt, eller kanskje du har hatt en svært stressende uke og kjenner at magen er litt ekstra urolig. De fleste av oss opplever magesmerter fra tid til annen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg