fredag 24. august 2018

Når er blåskjell best

Når er blåskjell best

Når man skal kjøpe blåskjell kan det lønne seg å spørre når de har blitt plukket. Etter en uke vil alle blåskjellene være døde og risikoen for å bli syk har gått kraftig opp. Hvis kjøttet på skjellene er oransje vil dette tilsi at det er hunnskjell, mens hvitere kjøtt er mest vanlig på hanskjell.


Sesong: Selges hele året, men best kvalitet oktober – mars. Prøv gjerne damping, og spis dem naturell eller som tilbehør til annen sjømat. De mest vågale av oss spiser dem også som østers, i rå tilstand.


Denne blåskjellvarianten smaker godt hele året og når blåskjellene er spist opp og livet er herlig å leve, tar du opp en skje og spiser resten som en suppe. Enkel mat med mye smak. Men holdbarheten er begrenset, så spør om når de er høstet.


Når er blåskjell best

Klassikeren Når du har sikret deg flotte og friske skjell, er det bare å sette i. Blåskjell bør ikke ha ligget i mer enn en uke. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Sommeren er høysesong for høsting av blåskjell. Det er derfor best å tilberede skjell kort tid etter innkjøp eller høsting.


DELIKATESSE: Havets delikatesser smaker kanskje aller best når du har plukket dem selv, og attpåtil damper dem på gassbluss i fjæra. Kakke på blåskjell. For å finne ut om blåskjellet er dødt eller levende før du tilbereder dem, kan du kakke på åpne skjell, slik at de lukker seg. Dette merker hunnene, som svarer med å sprute ut eggene sine.


Et hunn- blåskjell kan slippe ut 5–millioner egg. Larvene er frittsvømmende, og er mat for en rekke fisk og fugler. Dessverre kastes det unødvendig mange blåskjell. Man har lært at skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem er døde, eller at du må kaste dem som ikke flyter. Sannheten er at blåskjell som har ligget kaldt, enten i butikk eller i kjøleskap, blir litt trege i bevegelsen og vil derfor ikke lukke seg like lett når du kakker på dem.


De fleste foretrekker blåskjell om sommeren men jeg har alltid syntes de er best på denne tiden av året. Les også: Hælgasnadder. Vi i Norgeskjell anbefaler Alt i kjelen metoden som er en enkel, rask og sikker metode å behandle blåskjell på.


Når er blåskjell best

Det kastes tonnevis gode og levende skjell, fordi det brukes uriktige metoder når man skal skille ut de døde skjellene. Det er nå de inneholder masse sødme, fylde og smak. Velger du denne vinen til, er du garantert en behagelig smaksopplevelse. Når blåskjellene er ferdig tilberedt skal de ha åpnet seg igjen – du gjettet det kanskje, men om skjellene fremdeles er lukket, så bør de heller ikke spises.


Du er ikke alene om å forbinde krabbe, blåskjell og andre skalldyr med lyse sommernetter, men det er faktisk på høsten at disse smaker aller best. Skjell som er knust bør også kastes. Nå er det perfekte forhold for det som er manges sjømatsfavoritter, nemlig krabbe, kreps, blåskjell og hummer.


Du får best utbytte av ingefæren ved å spise roten rå som den er. Du kan for eksempel rive den og putte den i smoothier, juser , morgenskyr eller i saften fra en ferskpresset appelsin. Du kan også spise ingefær i skiver til sushi, putte den i supper eller strø den finhakket over wokrettene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg