onsdag 8. august 2018

Sammalt hvete brød

Variasjon i det daglige brødet gir god matlyst, la deg inspirere her. Topp med gule og sorte sesamfrø. Se oppskriften her. Deilig rett på 1-2-3! Ekstra godt med rosiner. Eltefritt og enkelt.

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Hvetemel er det mest brukte melet, det inneholder mest glutendannende protein, som er viktig for å deigen til å bli sammenhengende og smidig og til et brød som hever seg og ikke smuldrer. Begynn alltid med de grove melsortene når du baker.


Hele korn av hvete eller rug bør bløtlegges før de brukes i deigen. Pensle gjerne med litt vann og strø over litt sammalt hvetemel. Del dem evt i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-dager av gangen. Det blir brød i 2L form. Jo større andel av kornet du bruker, jo sunnere bakst får du.


Uttrykket brukes om hvete , spelt og rug som males og deretter siktes, slik at skall og kime blir skilt fra resten av melet.

Siktet mel lages av kjernen i kornet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i minutter. Hoveddeig: Varm vannet til det er fingervarmt, 37°C. Melet er malt av renset korn i en blanding av forskjellige hvetesorter for å oppnå en bestemt kvalitet.


Sammalt hvete grov består av alle kornets bestanddeler. Relativt grovmalt hvetemel. Brukes til flere typer grovbrød. Godt nybakt brød eller rundstykker dufter himmelsk, la deg friste her.


Dette brødet har mest fint mel i seg, men også litt litt sammalt hvete og rug. Jeg synes det gir brødet en veldig saftig og god smak! Oppskrift på eltefritt brød med hvete og rug brød. Da er brødet baketeknisk ferdig (stivelsen forklistret) Gassovn er flott å steke i - steinovn enda bedre.


Bruk laveste varme. Blandes sammen, formes til brød. Dansk rugbrød er et brød av 1 sammalt rug og 1 surdeig. Lang hevetid gjør brødet ekstra næringsrikt og smakfullt, i tillegg til at surdeig gir deg et mer stabilt blodsukker og økt metthetsfølelse.


Arbeid inn hvetemel til en smidig glatt deig. Dekk til bakebollen og la brødet heve ca min.

Ha deigen på et bakebord og kna den godt. Legg dem i smurte former. Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn forklarer at det er tre hovedkategorier av mel: siktet, sammalt og helkorn.


Disse sier oss noe om hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg