tirsdag 14. august 2018

Streptokokker i halsen sykemelding

Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse , med lett ubehag i halsen. Dersom forkjølelsen kompliseres med en streptokokk-betennelse, vil du bli merkbart sykere med økende halssmerter og ubehag ved svelging.


Hvis det føles som du svelger piggtrå kan det være en halsbetennelse med streptokokker. Hva er streptokokker ?

Det er flere forskjellige typer som kan gi sykdom hos mennesker, men viktigst og mest alvorlig er de sykdommene som fremkalles av de såkalte hemolytiske streptokokker. Vanligst i Norge er halsbetennelser, tonsillitter. Allikevel er det slik at dersom du får vondt i halsen , så er virus en langt vanligere årsak enn streptokokker. Jeg har aldri bedt en lege om sykemelding før.


Du kjenner at hodet verker, halsen er hoven og nesa renner. Hei, Trenger litt råd her. Hadde vondt i halsen et par uker, så har gått med dette lenge.

Legen skrev ut Apocillin. Jeg sa at Apocillin pleier normalt ikke å virke på meg, at jeg må ha flere kurer med andre typer an. Den vanligste bakterien er streptokokker , forteller Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin.


Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Dette er et relativt vanlig inngrep.


Operasjonen tar fra ½ til time og foregår i full narkose. Etter at mandlene er fjernet, har man vondt i halsen og det er vanskelig å svelge. Smertene gir seg i løpet av 7-dager. Du må regne med ukers sykemelding. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget.


Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Om streptokokker gruppe B-sykdom.


Foruten det gruppespesifikke celleveggspolysakkaridet B, har nesten alle humane kliniske isolater kapsel.

Bakterien kalles på norsk også (beta-hemolytiske) serogruppe A- streptokokker , ofte forkortet til GAS. Betegnelsen hemolytisk kommer av at bakterien danner stoffer som har evnen til å løse opp røde blodceller, men denne egenskapen er ikke årsak til de symptomene som infeksjonen fremkaller. Halsbetændelse med streptokokker ligner andre former for halsbetændelse, hvor man har feber og ondt, når man synker.


Sist gang endte jeg med en treukers sykemelding fordi jeg kom meg så. Man er dog ikke forkølet samtidig og temperaturen er oftest over 3°C. Lægen vil kunne se, at der er rødme i halsen , pletter på mandlerne og måske hævede lymfeknuder udvendigt på halsen. Ved halsbetennelse utløst av streptokokker vil man som oftest ha hovne mandler med belegg, vondt i halsen hele tiden, feber, dårlig ånde og ingen forkjølelsessympotmer. Man vil ofte føle seg elendig.


Hvis man har tegn på en halsbetennelse og i tillegg har hatt feber og føler seg generelt syk kan man oppsøke lege. Det kan opptre senfølger av streptokokkinfeksjon i halsen i form av giktfeber (febris rheumatica) eller akutt glomerulonefritt (nyrebetennelse). Gruppe A- streptokokker kan forårsake et hudutslett kalt impetigo (brennkopper). I den amerikanske veiledningen bemerkes det at barn og voksne ikke trenger å bli testet for streptokokker i halsen hvis de har symptomer som vanlig hoste, snørrete nese, og heshet.


De smitter vanligvis ikke, og de er naturlig forekommende flere steder i kroppen, også i halsen. Men en sjelden gang kan det forekomme at streptokokkene opptrer på steder der de ikke har noe å gjøre, eller de slår seg ned i pusspropper, f. De har en diameter på cirka én mikrometer og kan vokse anaerobt. De fleste vokser ved 30–°C, men enterokokker kan vokse ved °C og overleve mer enn én time ved °C.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg