mandag 20. august 2018

Ofte forkjølet astma

Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise. Var sykemeldt ca dager i november med lungebetennelse, fikk antibiotika og ble friskmeldt 12.


Begynte å jobbe igjen, og nå er det andre gang jeg er forkjølet igjen. Føler meg tett i nesa og i pusten. Sjekket meg for astma , men det var det ikke. Blir liksom aldri kvitt tett nese og hosting ved forkjølelsene mine. En god regel er at man alltid vasker hendene etter at man har pusset nesen, og unngår å ta seg i ansiktet etter å ha vært i kontakt med noen som er forkjølet.


Medisinering av astma. I vinterhalvåret er det viktig å ha ekstra oppmerksomhet på at barn med astma har en god nok behandling av sin astma. Den medisinske betegnelsen for tett nese er nasalstenose. Den vanligste årsaken til tett nese er forkjølelse, men hvis du ofte er tett i nesen, bør du finne ut årsaken til dette.


Det er absolutt ikke normalt å være tett i nesen hele tiden. Oppsøk fastlegen for dette i første omgang, som kan henvise til en ØNH-lege. Denne brosjyren er ment som en hjelp for dere som har et barn med astma , eller har mistanke om at ­barnet kan ha astma. Som foreldre til et barn med astma er dere behandlere for barnet i samarbeid med det helsepersonell dere benytter. Derfor er det viktig å kjenne igjen ulike tegn på puste­besvær og vite hva du kan gjøre for barnet ditt.


Noen astmatikere får symptomer hovedsakelig i bestemte situasjoner, f. Hva er allergisk astma ? Også kalt uproduktiv hoste, kommer av irritasjon og kløe i luftveiene, og kan låte litt gjøende. Grunnen til at tørrhoste ofte kalles for uproduktiv, er at du ikke hoster opp noe. Hosten har ingen funksjon i seg selv, utenom å fortelle deg at slimhinnene i halsen er irriterte.


Når du er forkjølet , er luftveiene fulle av virus. Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper. Allergisk snørr er ofte tyntflytende, mens forkjølelsessnørr er tykkere.


Andre kan puste inn disse dråpene. Det er vanlig med feber når man er forkjølet - et symptom som vanligvis ikke forekommer ved allergi 1. Er det nok at legen tar en blodprøve for å sjekke hvite blodlegemer og CRP (hurtigsenken) når du kommer på time for utredning av hvorfor du er så ofte syk? Hvilken betydning har overbelastning, oppvekst, kost, fysisk aktivitet og søvn?


Forkjølelse smitter lett og de fleste av oss opplever å være forkjølet èn eller flere ganger i løpet av året. Vi blir aldri helt immune mot forkjølelse fordi forkjølelsesvirusene endrer seg ofte. Det kan være vanskelig å vite om man er forkjølet eller har pollenallergi siden symptomene ofte ligner på hverandre. De minste barna har gjerne 7–runder med forkjølelse i løpet av et år, men hyppigheten avtar heldigvis med økende alder. Heldigvis er det noen konkrete forskjeller som kan hjelpe oss.


Voksne blir gjerne forkjølet 1–ganger i året. Hvorfor blir barna så ofte forkjølet ? Immunforsvaret hos små barn er ikke ferdig modnet, men styrkes etter hvert som barna blir eldre. Dette ble tidligere kalt infeksjonell astma.


Ofte forkjølet astma

Også i senere alder er virusinfeksjoner i luftveiene viktige og ofte dominerende årsak til forverrelser. Mange voksne pasienter forteller at astmaforverrelsen kommer med forkjølelse eller influensa. Det er viktig at slike pasienter beskyttes bestmulig mot kontakt med mennesker som er forkjølet. Det man bør tenke litt over, er at dersom du alltid blir forkjølet om våren, kan det være pollenallergi, sier kommunikasjonsrådgiver for Astma - og allergiforbundet, Lene Gunvaldsen.


Det er ikke uvanlig at skolebarn kan være forkjølet ti ganger i løpet av et år. Unge voksne kan ha to til tre forkjølelsesepisoder per år, mens voksne ofte har færre. Skolebarn blir ofte forkjølet fordi de stadig smittes av forskjellige typer virus som de ikke har vært utsatt for før, og som de ikke har utviklet immunitet mot. Barn med mild astma opplever vanligvis hoste og piping en gang imellom, mens barn med mer alvorlig astma har oftere symptomer og kan ha fravær fra skolen.


Ofte forkjølet astma

Barn under fem eller seks år kan ha problemer med piping og hoste, uten at dette skyldes astma. For eksempel kan spedbarn og småbarn bli tett i brystet når de er forkjølet. Eldste her hadde bronkitt ofte , hver minste lille forkjølelse endte kjapt i bronkitt.


Fikk diagnosert astma -bronkitt da hun var år (etter en dramatisk tur med ambulanse og innleggelse på barneavd). Bedret seg etter oppstart av medisiner. De som svarte ja på spørsmålet om muggvekst, for eksempel på badet, hadde dobbelt så ofte astma og over prosent økt risiko for å være forkjølet minst fire ganger i året, sammenlignet med dem som ikke hadde muggvekst i huset. Små barn puster mest gjennom nesen, og derfor er det slitsomt for dem å bli forkjølet. En forkjølelse kan også utvikle seg til ørebetennelse, astma eller falsk krupp.


Her får du tips om hvordan du hjelper en forkjølet baby, og hva du bør passe på. Støvmidd er en vanlig grunn til allergier, avføringen kan trigge både astma og eksem. Forekomsten av midd vil variere både med årstid og klima.


Norges Astma og Allergiforbund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg