tirsdag 19. juli 2016

Pinnekjøtt rosmarin

Kan brukes på alle koketopper, også induksjon. Rosmarin må jo sies å være en god råvare å bruke sammen med lammekjøtt. De to passer veldig godt sammen.


Pinnekjøtt i kjele med rosmarinkvister Ingredienser. Server pinnekjøttet på et fat med rosmarin , med rotmos, poteter og deilig saus til. Om en lager det på tradisjonelt vis, er det ekstremt godt.

Så det å tukle med oppskriften er ikke nødvendig, men jeg klarer ikke la være. Ok, jeg har riktignok ikke gjort så store forandringer med denne retten, bare tilføyd litt mer smak. Først må den legges i kaldt vann. Det viktigste er å få tettet folien godt over langpannen.


Ellers er det bare en nytelse. Ha mel, salt, gjær og lunkent vann i en bakebolle og kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok til deigen er god og smidig, før du hever den på et lunt sted en times tid. Kjevle deigen ut på et smurt bakepapir, og fordel rømme, ost, pinnekjøtt og rødløk. Dryss rosmarin over til slutt.


Og da er det kanskje spennende å variere litt.

Husk at utgangspunktet her er fortsatt ferdig utvannet pinnekjøtt. Slik gjør du: Legg kjøttet utover i en dyp langpanne, og krydre gjerne med krydder som passer godt til lam (for eksempel rosmarin , eller pepper eller timian). Mange benytter for eksempel kun kålrotmos med kålrot, mens andre blander inn for eksempel gulrot, potet og sellerirot. Det smakte utrolig godt, med minimalt av arbeidsinnsats i forkant!


Spe ut den salte kraften som er igjen i bunnen av kjelen etter å ha laget pinnekjøtt , med vann til smaken er så mild som du ønsker. Dette er suppebasen din. Ha på hvitløken, og rør godt, og rett etterpå har du i hvitvinen.


Røkt pinnekjøtt : kg utvannet pinnekjøtt 3-gulerøtter laurbærblad ½ sellerirot uten skall purreløk kepaløk ts hel pepper kvist timian kvist rosmarin Skjær grønnsakene i grove biter, og skyll de godt i rennende vann. Hvis du ønsker mindre salt pinnekjøtt kan du bytte ut vann ganger i løpet av liggetiden. Varm rotgrønnsakene, sjalottløk, purreløk og rosmarinen på middels varme i en kjele i cirka min.


Damp pinnekjøttet under lokk i ca. Vask betene skikkelig godt i kaldt vann, Del dem i grove biter. Pass på at du holder dem adskilt, sånn at ikke fargen fra rødbetene går over på de andre. Ha betene på et stekebrett med bakepapir. Det er det store spørsmålet.


Eirik spiser begge deler, jeg spiser ribbe på julaften. Men det er jo ikke feil å servere begge deler, hehe. Jeg har også mandelpoteter i bunn når kjøttet trekker, og det er ikke noe problem.

Legg pinnekjøtt uten bein på brødskiva. Ha gjerne på et par skjeer kålrotstappe hvis du har, skiver av chèvre og gratiner i ovn på 2grader under grillen til osten er gyllen. Stek raskt en cherrytomat i stekepanna i litt olje og la den være kronen på verket sammen med rosmarin. Røyker du pinnekjøtt selv må du sette i gang flere måneder før jul.


Bodil Nordjore har basilikum, rosmarin , chili, ingefær og koriander i ribberullen. Når jeg lager rillettes på pinnekjøtt er det med helt ordinært pinnekjøtt som jeg renser for ben og fett. Pinnebog er pinnekjøtt fra lammebogen. Selve prosessen er den samme som ved fremstilling av pinnekjøtt av lammeside, altså kjøtt som er saltet og tørket.


Den største forskjellen fra ordinært pinnekjøtt er kjøttfylden. Bitene av pinnebog har høyere andel kjøtt. Kjøttet er mindre fettmarmorert og har dermed mindre fremtredende fåresmak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg