fredag 15. juli 2016

Lungebetennelse eldre død

Norges største og rimeligste møteplass for seniorer over år. Hos eldre og hos personer med svekket immunforsvar, er lungebetennelse en alvorlig sykdom som ofte krever innleggelse på sykehus. Barn og eldre , samt personer med svekket motstandskraft, hjerte- og lungesyke, samt personer med visse nevrologiske tilstander, må følges nøye og eventuelt legges inn på sykehus hvis tilstanden utvikler seg. Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus.


De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust.

Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Det er særlig de aller yngste og de eldste aldersgruppene som rammes. Sykdommen oppstår hyppigst om vinteren. Ved alvorlig lungebetennelse , særlig hos eldre mennesker og hos. Faren min har fått mycoplasma lungebetennelse og har hostet siden.


Han fikk så vanskelig for å puste at han havnet i respirator, og døde dessverre etter noen uker. Han var en eldre mann, og lungene tålte ikke respiratoren.

Den kan forårsakes av mange forskjellige bakterier og virus. Onkelen min fikk lungebetennelse , og fikk infeksjon som han ikke ble kvitt, selv med medisiner. Så det var ikke lungebetennelsen direkte som tok livet hans, men infeksjonen! Ektemannen døde for år siden. Hun bor i egen lettstelt leilighet, og har en datter som besøker henne ukentlig, og som hjelper henne med handling og rengjøring.


Både klinisk undersøkelse, røntgenundersøkelse og blodprøver bekrefter mistanke om lungebetennelse. Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg.


Infeksjoner tar mange liv på sykehjem. Det innebærer stor risiko for død å få en infeksjon som sykehjemsbeboer. Hos dem som blir rammet av lungebetennelse , dør nesten prosent i løpet av.


Visse typer sopp og protozoer kan i sjeldne tilfeller forårsake lungebetennelse. Eldre og andre med et svekket immunforsvar må ofte gi tapt for komplikasjoner som oppstår som følge av en. Gro Anita Schønn død av lungebetennelse.


Hun døde forrige tirsdag av lungebetennelse - og bisettes fra Nedre Eiker kirke i morgen. For eksempel vil ulik terskel for innleggelse påvirke både antallet reinnleggelser og andel døde innen dager.

Eldre pasienter som blir innlagt i sykehus med hoveddiagnose lungebetennelse , fremstår som alvorlig syke, med lang liggeti høy andel reinnleggelser og høy andel som dør innen både dager og ett år. Det er en alvorlig tilstand som kan være dødelig hvis den forblir ubehandlet. Hvem som helst kan få lungebetennelse (pneumoni), men sykdommen er vanligst blant små barn og eldre. Alle kan få lungebetennelse , men det rammer ofte mennesker som fra før av er svekket eller har nedsatt immunforsvar, f. Symptomer og sykdomsforløp ved lungebetennelse , som vi på fagspråket kaller pneumoni, kan variere svært mye, sier spesialist i indremedisin og lungesykdommer ved KAL klinikken, dr. Han forklarer at det kan starte akutt med voldsom sykdom, blodforgiftning og død som utfall.


Det er denne typen lungebetennelse det følgende handler om. Hvordan får man lungebetennelse ? Man smittes typisk ved innånding av mikroorganismene. Mer sjelden oppstår lungebetennelser ved at bakteriekolonier fra en infeksjon et annet sted i kroppen, f. De fleste som rammes av lungebetennelse behandles hjemme av fastlegen, men noen trenger behandling på sykehus. Ofte gjelder dette eldre eller de som er for syke til å være hjemme.


På sykehuset vil det sannsynligvis bli gitt intravenøs væske gjennom et drypp i armen. Det vil hindre dehydrering (uttørring) hvis du er for syk til å drikke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg