fredag 28. november 2014

Blodsukker på 70

For å stille en diabetesdiagnose basert på en vanlig blodsukkermåling bør man måle et såkalt fastende blodsukker , som innebærer at man ikke spiser eller drikker noe (kun eventuelt litt vann) etter midnatt, før blodprøven tas på morgenen. Likevel er ikke et høyt blodsukker i seg selv farlig. Det er mangelen på insulin som er farlig.


Høyt blodsukker oppstår dersom det er for lite insulin i kroppen. Et svært høyt blodsukker kan i løpet av kort tid (timer eller dager) ubehandlet forårsake en akutt livstruende tilstand.

Dersom du har litt for høyt blodsukker over lengre ti øker risikoen for komplikasjoner på lang sikt. Diabetes diagnostiseres ved to tilfeller av fastende blodsukker over eller ett tilfelle av blodsukker over sammen med andre symptomer på diabetes. Blodsukkernivået hos fastende mennesker er normalt ca. Så ta symptomene på alvor og del gjerne artikkelen videre slik at flere kan bli oppmerksomme på høyt blodsukker så tidlig som mulig – da er det lettere å gjøre noe med det tidlig. Viktigst av alt er det å finne ut av det hvis man faktisk har diabetes.


Det anbefales å fastsette individuelle behandlingsmål for fysisk aktivitet, vekt, HbA1c, blodsukker , blodtrykk og LDL-kolestrol. Personer med diabetes bør få profesjonell og kvalitetssikret.

I blodet fraktes glukosen til ulike vev der den brukes som energi og som råstoff for produksjon av diverse stoffer. Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose. Når du får symptomer på grunn av at blodsukkeret er for lavt, kalles det føling. Det har vist seg at en lavere blodsukkerverdi til sengetid medfører en vesentlig risiko for at man får lavt blodsukker (hypoglykemi)) senere på natten.


Dette kan være farlig fordi mange pasienter ikke kjenner lavt blodsukker om natten, men sover igjennom. Høyere verdier kan være tegn på diabetes. Les mer om blodsukker. Fysiske og følelsesmessige symptomer.


Jeg opplever veldig tydelige, symptomer på både høyt og lavt blodsukker , og ikke minst kommer symptomene raskt. Hvordan jeg opplever høyt blodsukker kommer litt an på hvor høyt det er. Jeg er heller ingen ekspert på blodsukker , men har hatt svangerskapsdiabetes ganger. Tror det er når det når på fastende mage at de ikke engang gidder å ta resten av prøven. Et høyt blodsukker kan hos skrøpelige eldre medføre urininkontinens, dehydrering, kognitiv svikt og delir, uklart syn, infeksjoner og vekttap.


Generelt kan man si at hyperglykemi kan forårsake eller bidra til flere geriatriske syndrom. Skrøpelighet Frailty er et geriatrisk kjernebegrep som på norsk er blitt oversatt til.

Husk og at langtidssukker på ikke betyr at gjennomsnittlig blodsukker har vært siste ukene, men nesten 8. Ta gjerne en blodprøve som heter C-peptid for å sjekke om bukspyttkjertelen din sliter veldig med å holde blodsukkeret noenlunde nede. Normale målinger er i området fra til 120. Sykepleiere på poliklinikker, avdelinger, sykehjem, i hjemmesykepleien og andre steder vil komme borti dette, selv om de ikke er direkte involvert i medisindoseringen på bakgrunn av måleresultatene. Lavt blodsukker er et vanlig problem for personer som tar insulin eller andre medikamenter for diabetes.


Langtidsblodsukker på og høyere defineres som diabetes. Fra til er internasjonal definisjon på prediabetes, mens amerikansk definisjon fra til 4. Hvis du måler ofte, kan du også stikke på sidene av håndbaken, men da må du ha et annet forstykke på pennen. Selv om lansettene er veldig tynne og skarpe, blir det slitasje på stikkstedene og lansettene. Du bør derfor variere stikksted og passe på å bruke ny lansett hver gang for å unngå harde, såre fingertupper. Får vi til det, unngår vi humørsvigninger og følelsen av å være tappet for energi.


For én ting er at blodsukkernivået blir lavt og vi føler oss slappe og sure. Langvarig eller kronisk stress kan føre til økt insulinbehov og et høyere blodsukker , mens akutte stressituasjoner kan ha ulik effekt på insulinbehov og blodsukkeret avhengig av både situasjon og person. Hva er optimale kolesterolverdier? Og er de optimale kolesterolverdiene like for alle? Hvor høyt kolesterol du kan tillate deg er avhengig av din alder, kjønn og andre faktorer som blodtrykk, vekt, røyking, kosthol aktivitetsnivå og eventuelle andre sykdommer og medisinbruk.


Kroppen sender oss flere signaler enn vi tror, spesielt i forhold til visse problemer som kan være tegn på høyt blodsukker eller kolesterol. Vi pleier å assosiere høyt blodsukker med diabetes, men sannheten er at dette ikke er det eneste problemet. Lånte blodsukkermålerapratet til en kompis. Tidligere i dag midt på dagen hadde jeg 6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg