onsdag 5. november 2014

Tilbakevendende halsbetennelse barn

Antibiotikaresistente bakterier er et økende problem. Utenfor sykehus brukes mye antibiotika til behandling av luftveisinfeksjoner, spesielt hos barn. For å beholde antibiotika som effektive medisiner, er det viktig å begrense feilaktig bruk av antibiotika i behandling av slike infeksjoner.


Blant barn forekommer en sjelden gang tilstanden PANDAS. Det dreier seg om en betennelse i et bestemt område av hjernen (basalgangliene). Mange av disse barna har samtidig Sydenhams korea.

De fleste blir bedre uten behandling etter to til tre dager, men noen barn får tilbakevendende mellomørebetennelse. Noen ganger fører dette til problemer i skolen. Disse barna kan få problemer med tale og språkutvikling. Små barn og barn inntil skolealder er mest utsatt.


De aller fleste blir bra av seg selv etter noen dager, men det finnes tilfeller hvor man behandler betennelsen med antibiotika. Husk at feberen hjelper immunforsvaret vårt med å bekjempe infeksjonen, og ikke er farlig i seg selv. Hos de aller minste barna , de yngre enn 3-måneder, bør man kontakte lege ved høy feber.


Og husk - det er foreldrene som kjenner barna best.

Halsbetennelse er en sykdom som primært er lokalisert til mandlene og området rundt disse. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Sykdommen rammer ofte ungdommer og barn , men alle kan få en halsbetennelse.


For barn kan det være enklere å ta stikkpiller eller legemidler i flytende form. Lengre tids bruk av ibuprofen kan irritere magen og gi sår eller blødning. Acetylsalisylsyre er et annet alternativ. Barn under år bør ikke få acetylsalisylsyre.


Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. For eksempel ved at en syk person i nærheten hoster eller nyser. Den kommer som regel sammen med en forkjølelse, så barnet hoster litt, kan ha hodepine og feber. Større barn kan beskrive den tykke følelsen i halsen, mens de minste kanskje klager over vondt i magen. Jeg er i den siste tiden blitt plaget med tilbakevendende halsbetennelse.


Symptomene har vært vondt å svelge, rød hals, ekkel smak i munnen, lett slimdannelse. Første gangen jeg fikk det ble det til slutt så forferdelig vondt å svelge at jeg oppsøkte lege. Og etter et legebesøk ble jeg satt på en.


Operasjonen kan i henhold til retningslinjer utføres ved tilbakevendende halsbetennelser over minst to år, tilbakevendende halsbyller eller ørebetennelser og ved store mandler som fører til pustevansker og svelgeplager for barnet. Barn med milde symptomer på halsbetennelse eller hovne mandler bør heller overvåkes nøye enn å få utført adenotonsillektomi. Det mener nederlandske forskere, som i en studie publisert i BMJ 10.

Ofte er halsbetennelse en sykdom som smitter mellom personer ved tett kontakt, som barn i barnehage, skole eller unge voksne i militæret. Jeg slet med dette 4-mnd etter at mitt tredje barn ble født. Tror kroppen min var nedslitt og ikke maktet å bli kvitt betennelsen.


Det som til slutt hjalp var hestekur m penicilin (grams tabletter) og at jeg tok dem hver sjette time døgnet rundt. Hoste kan også være eneste symptom på astma, spesielt hos barn , understreker Øie. Allmennlegen legger til at det er viktig å huske på at noen typer medisiner som brukes mot for eksempel høyt blodtrykk og hjertesvikt, også kalt ACE-hemmere, kan gi tørrhoste som bivirkning.


Dette oppstår hos ca. I kapittel gis generelle prinsipper for god behandlingspraksis. Kapittel handler om kartlegging og diagnostisering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg