torsdag 2. april 2015

Alvorlig brystbetennelse

Alvorlig brystbetennelse

Brystbetennelse er en vanlig sykdom hos kvinner som ammer. Ved brystbetennelse blir brystet eller brystene røde, hovne og ømme, og man kan få feber og sykdomsfølelse. Alle forhold som gjør at melken hoper seg opp i brystene lenger enn vanlig, for eksempel å slutte å amme om natten, øker risikoen for mastitt. Først i form av tilstoppede melkeganger, deretter kan det komme bakterier inn i brystet eller melk kan presses ut i brystvevet. Du kan få feber og en influensalignende følelse i kroppen.


Hyppig tømming av brystet i ett døgn er førstevalget som behandling av brystbetennelse. Enten er den forårsaket av bakterier, eller av dårlig tømming av brystet. For eksempel når barnet begynner å sove hele natten, for. Feber, frysninger, hodepine og manglende matlyst er vanlig.


Dersom du går i flere dager med brystbetennelse uten å få behandling, kan det også utvikle seg en såkalt brystbyll (abscess). Dette er en ansamling av puss i et hulrom. Brystsmerter betegner smerter som oppleves å komme fra brystet, og som har sitt opphav i brysthulen eller omkringliggende organer. Akutt oppståtte sterke smerter i brystet kan være tegn på alvorlig sykdom og bør føre til at man kontakter lege umiddelbart.


Alvorlig brystbetennelse

Smerte eller kløe i brystene er faktisk svært vanlig, men kan komme av svært forskjellige årsaker. Uansett hva som er årsaken, er det viktig å oppsøke lege for å få en tilstrekkelig diagnose og finne ut om det er noe alvorlig. Infeksjon med coronavirus hos mennesker forårsaker vanlig forkjølelse i de fleste tilfellene. Men noen coronavirus kan forårsake influensalignende sykdommer som kan få et alvorlig forløp, f. Det er fullt mulig å få brystbetennelse selv om man ikke ammer.


Jeg hadde det som åring (var ganske flaut når man var på den alderen ja!), og var akkurat slik du beskriver det nå. Dro på legevakten, og fikk antibiotika. Gikk over etter noen få dager, og har aldri hatt det igjen. Akupunktur kan være effektiv hjelp ved disse tilstandene.


Behandlingen er trygg og bivirkninger for mor og baby. Vestlig medisin har ofte lite å tilby utover antibiotika, som kan være nødvendig for å roe ned en alvorlig brystbetennelse. Distinker mastitt som oppstod i laktasjonsperioden, og utenfor den.


Dette skyldes visse hormonelle lidelser i en sykes kropp. Mastitt kan være akutt og. Ved alvorlig sårhet kan brystvortene avlastes ved å pumpe ut melken. Håndmelking er mest skånsomt. Brystpumpen kan rive opp eventuelle sprekker i brystvorten.


Brystskjold kan avlaste såre brystvorter under amming. Det fungerer som en barriere mellom brystet og barnet, men fører til at brystet tømmes dårligere enn vanlig. En alvorlig allergisk reaksjon kan føre til anafylaksi. Hevelse i hud og slimhinner, ofte i ansiktet, øyne eller lepper. Kan i verste fall føre til pustebersvær og kvelning.


Kan forekomme ved allergi, men varme, sollys og trykk kan også være utløsende faktorer. Tilstand som skyldes inntak av giftige stoffer, slik som legemidler, rusmidler, kjemikalier eller stoffer som finnes naturlig i dyr og planter, i en slik mengde at det kan føre til alvorlig skade. Tiden det tar til konsentrasjonen (mengden) av et virkestoff er halvert. Jeg bruker nok litt krefter på å holde unna vissheten om at noe kan skje.


Hun har levd med Marfans syndrom hele livet, men ble først klar over diagnosen da hun ble alvorlig hjertesyk i en alder av år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg