tirsdag 14. april 2015

Jernmangel vektøkning

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Jern er nødvendig for at kroppen skal produsere hemoglobin, et protein som hjelper de røde.


Jernmangel er vanligere enn mange tror, og rammer spesielt kvinner. Rundt prosent av kvinner i fruktbar alder lider av jernmangel , og rundt prosent vil etterhvert utvikle det som kalles jernmangelanemi. Man regner med at så mange som 2- av alle menstruerende kvinner har jernmangelanemi. Jerntilskudd er ofte nødvendig for å korrigere en jernmangel eller.


Det viktigste tegnet på jernmangel er anemi. Dette problemet har imidlertid flere konsekvenser som er verdt å vite om. Skjoldbrusk-kjertelen blir ofte kalt kroppens master kontroller, da den er ansvarlig for å regulere nesten alle store viktige metabolske funksjoner i kroppen. Den kontrollerer kroppens forbrenning (metabolsk nivå), bygging av nye proteiner, følsomhet overfor andre hormoner og mye mer.


Legen kan gjøre flere tester for å finne ut hvorfor du har jernmangel. For eksempel kan legen undersøke om det finnes skjult blod i avføringen og om det er grunn til å undersøke øvre eller nedre del av tarmen. Det kan også være behov for å undersøke fordøyelsessystemet for å sjekke om du kan ha magesår eller kreft. Også andre blodprøver kan bidra til diagnosen.


I unntakstilfelle stilles diagnosen ved mikroskopi av beinmargsutstryk. Det er usikkert om jernmangel alene kan gi symptomer, meningene om dette er delte blant fagfolk. Pasienter med høy grad av jernmangel kan utvikle trang til å spise sære typer mat (f.eks. avispapir, lakris).


Enkelte kan ha svelgvansker. Du har altså fått påvist jernmangel men ikke anemi. Dersom du ikke hadde funnet ut av dette og hadde gått med lave nivåer av jern i lengre ti ville du sannsynligvis utviklet jernmangelanemi på sikt. Men anemi kan også oppstå av andre grunner, for eksempel vitamin B-mangel, folsyremangel, sykdom i benmargen eller økt nedbrytning av blodet. Jeg synes at du skal bestille en time for å sjekke dette med blodprøver.


Synes at du også skal sjekke stoffskiftet ditt. Lavt stoffskifte kan gi mange av de samme plagene, men også vektøkning eller vansker med å gå ned i vekt. Synes også at du skal bruke tran daglig, samt god dose E-vitamin ( ca stk av de sterkeste) og gjerne ginseng.


Fikk brev fra legen idag om at jeg har lave jernlagre. Må også ta tablettene sammen juice eller frukt med mye C-vitamin. Er det kanskje derfor jeg ikke har gått ned i vekt og den har stått på stedet hvil? Slapphet og jernmangel , viktig å utrede, men kan ha mange årsaker.


Spørsmål publisert 9. Udiagnostisert cøliaki i barneårene kan også være årsak til emaljeskader på permanente tenner. De vanligste emaljeskadene er lett redusert mineralisering og glatt emaljeflate med flekker av varierende utbredelse og farge. Vektøkningen hos gravide bør følges og tilpassede råd bør gis ved for lav eller for høy vektøkning.


Jernmangel vektøkning

Stor vektøkning i svangerskapet øker risikoen for svangerskapsforgiftning, for å føde et stort barn, og for at barnet senere i livet skal bli overvektig. Det er ikke én størrelse som passer alle, når det gjelder vektøkning hos mor i svangerskapet. Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr.


Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Ved jernmangel kan det påvises lavt serumjern i kombinasjon med lav metning av transportproteinet transferrin. En indirekte måling av kroppens jernlager får man ved å bestemme nivået av ferritin i blodet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg