tirsdag 28. april 2015

Fakta om iran

Landet grenser i vest mot Irak og Tyrkia, i nord mot Aserbajdsjan, Armenia, Kaspiske hav og Turkmenistan, og i øst mot Afghanistan og Pakistan. Republikken omfatter også Qeshm, Kharg og andre øyer i Den persiske bukt. Iran investerer midler de tjener på olje innen andre områder, blant annet innen petrokjemisk industri.


Iran håper også å tiltrekke seg milliarder av dollar av utenlandske investeringer gjennom å skape et mer attraktiv investeringsklima (blant annet reduserte restriksjoner, importtoll, samt opprettelse av frihandels-soner). Navn: Irans officielle navn er Den islamiske republik Iran.

Namn: Irans officiella namn är Islamiska republiken Iran. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om landet i fråga. Cirka av Irans befolkning är yngre än trettio år. Største byer Teheran (hovedstad) og Mashhad.


Statsform Islamsk republikk. I forhandlingene om atomprogrammet er det han som trekker de røde linjene for hva de kan gå med på. Les mer om Irans forhistorie og Persia.


I Landguiden hittar du massor av fakta om Iran.

Faktan är indelad i olika ämnesområden. I gratisversionen ges en sammanfattande överblick över ämnena. De längre avsnitten kräver inloggning. Hör efter med din skola om ni abonnerar på Landguiden. Iran har många kända spelare, både på hemmaplan och utomlands.


Iran har även haft stor framgång i kampsporten Taekwondo , och kommit på första plats tre OS i ra och har även tidigare fått ett stort antal vinster. Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. Det er likevel ofte problemer med dekning i mobilnettet, særlig i sentrum av Teheran.


Dessuten er det dyrt å bruke mobilen i Iran til å ringe selv og motta oppringninger, sende sms og benytte seg av datatrafikk. Trots att många tror motsatsen har Iran mycket att erbjuda turister. För att ge lite stoff till vårt påstående har vi sammanställt en lista på udda och otippade fakta om Iran som du kanske inte kände till.


Om du blir hembjuden till en iransk familj på middag kan du skatta dig lycklig. Iran landsfakta Iran – Mullornas land. Iran beskriver sanksjonene som ulovlige og som økonomisk terrorisme.


Iran mener de har oppfylt alle sine forpliktelser i forhold til atomavtalen, og at det er USA som må ta ansvaret for at også Iran nå bryter deler av avtalen. Iran prøver å spille Europa og USA opp mot hverandre i spørsmålet om de økonomiske sanksjonene.

Hva er fakta om Irans trusler? Irans leder øverste leder ayatolla Ali Khameini har nylig varslet opptrapping av anriking av uran. Han sier videre at Iran ikke kan stole på noe land og bør forberede seg på at avtalen faller gjennom til tross for EUs løfter. Lesernes bidrag: Lesernes artikler, dikter og reisebrev.


Norske media om iran og iranere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg