mandag 20. april 2015

Smerter i hofte og rygg

Smerter i hofte og rygg

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Hofte -, bekken- og lyskesmerter Hofte -, bekken- og lyskesmerter kan oppstå fra en lang rekke tilstander i hoften og fra skader andre steder som stråler til hoften Vedvarende smerter som ikke går tilbake ved avlastning, eller intense plager, bør undersøkes av lege. Etter ryggtrening og. Du vil bli overrasket over hvor smertene kan komme fra.


De fleste kjenner noen som har hatt en strekk i lysken. Det de fleste ikke vet er at lyskesmerter ofte kommer fra bekkenlåsninger. En del får smerter og stivhet i nakken og kan derfor få hodepine.


Det er vanlig at man har smerter langsmed skulderbladene og i skuldrene. Dette kan igjen gi prikking eller en nummen følelse i armene, og det kan være vondt å trekke pusten dypt. Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen. Men det kan gå adskillige måneder og vel så det. Men du har masse vondt, og det kan du naturligvis ikke akseptere eller leve me mens du venter på bedring og går til fysioterapi m. Og det å dempe smerter er jo faktisk alltid mulig.


Smerter i hofte og rygg

Det er stort sett bare snakk om å velge riktig preparat i riktig styrke og dosering. Skjevt og stivt bekken kan også være vanlige årsaker til hoftesmerter. Når bekkenet ikke fungerer optimalt kan plagene forflytte seg og forårsake smerter i ryggen, setet og stråle ned til bena. Smerter i hofter og bekken kan også komme av betennelse fra muskler, sener eller leddbånd. Forkalkninger og slitasje i ekstremitetsledd som skuldre, hofter og knær kan forårsake betydelig mer smerte og irritasjon.


Enkelte ganger må et operativt inngrep til for å løse problemet. Ortopediske kirurger er spesialister på dette. Leddet mellom korsryggen og bekkenet kan ble betent, og kan oppleves som smerter i hoften. Dersom man over tid halter vil det i neste omgang generere ubehag som kommer som følge av feilbelastningen. Slike sekundærfenomener kan f. Ikke sjelden beskriver pasienten en utstråling bakside lår og ned i bakside legg.


Smerter i hofte og rygg

Smerter eller ubehag i siden (flankesmerter) kan komme fra magetarmkanalen, milt, lever, nyrer og urinveier, og muskulatur i rygg og bryst. Svært mange av oss opplever smerter i øvre del av rygg og mellom skulderbladene. I rygg - og nakkesøylen forårsaker disse som regel ikke smerte og deres betydning er sterkt overdrevet. Dette kalles for “snapping hip” og skyldes at iliopsoasfestet “glipper over” i hoftefestet.


Dette er ufarlig, men kan være meget irriterende og plagsomt. Det kan være nyttig med spesifikk opptrening av hofte og rygg , samt leddbehandling mot hofte og bekkenleddene for å rette opp i denne problematikken. Både unge og gamle rammes. Det er flere strukturer i hoften som kan gi opphav til smerte. Eksempler er muskulatur, slimposer, skjelett, leddbånd og nervevev.


Noen ganger kan smerter i hoften komme fra ryggen. Her er gode øvelser for hoftene som gir økt styrke, mindre smerter og bedre funksjon. Plaget med dårlig hofte ? Mange er ikke alltid så flinke til å ta hensyn til hoftene før de begynner å gjøre vondt – hofteproblemer kan ha en rekke årsaker, slik som artrose, traume, muskeldysfunksjon og lignende. Et prolaps i ryggen er normalt ikke farlig og sjelden forbundet med alvorlige komplkasjoner. Men enkelte ganger kan et prolaps føre til alvorlige smerter og symptomer.


Typisk ved et bredbaset eller sekvestrert prolaps oppstår intense strålende smerter ned i begge beina samtidig og kan til og med forårsake akutte lammelser. Unngå tunge løft med bøyd rygg og arbeid i foroverbøyd stilling. Ta tak i de risikofaktorene som kan gi ryggplager som du vet du kan gjøre noe med selv.


Smerter i hofte og rygg

Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og gjenopptar normal aktivitet, desto raskere blir du smertefri. Sengeleie og passivitet frarådes. Riktige arbeidsstillinger og løfteteknikker spiller en stor rolle når man skal forebygge ryggsmerter. Man bør for eksempel unngå krumrygg og heller holde svai i korsryggen og bøye knærne når man bøyer seg forover. Dermed sparer man belastning over korsryggen.


Man bør under ingen omstendigheter bøye seg skrått nedover med krum rygg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg