tirsdag 3. november 2015

5 2 Dietten resultater

Fordi vannkoppene klør er det risiko for å få infeksjoner. Men man bør være varsomme med å bruke såpe og varmt vann. For varmt vann vil gjøre at huden klør enda mer, advarer Hetland. Når bør du ta kontakt med lege Det er i utgangspunktet ikke nødvendig å oppsøke lege når barnet får vannkopper. Vannkopper er forårsaket av et smittsomt virus (Varicella-Zostervirus).


De fleste får vannkopper som barn og vanligvis bare én gang. Det ville britiske og amerikanske forskere gjøre noe med. De så på hva folk flest søkte etter på internett for å finne ut når det er mest vannkopper i verden.


For friske personer er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Symptomer ved vannkopper. Sykdommen starter vanligvis med lett feber og etter 1-dager kommer et rødt utslett.


Feber og sykdomsfølelse er mest fremtredende hos voksne, barn er ofte lite påvirket. Utslettet klør ofte og starter ofte på bryst og ryggen, sprer seg så til ansikt, hodebunn, armer og ben. Kraftig kløe i forbindelse med vannkopper er nesten unngåelig komplikasjon utover i sykdomsløpet. Spesielt når det er mindre barn som er syke kan dette by på utfordringer i forhold til å hindre at barnet klør seg til blods. Det mest vanlige middelet mot kløe er såkalt hvitvask som fås reseptfritt på apoteket.


Litt feber er også helt normalt når vannkoppene bryter ut. Utslettene kan komme over hele kroppen, men ryggen og brystet er nok mest utsatt. Hvor mye utslett man får er også veldig forskjellig fra person til person. Viruset kan imidlertid smitte så lenge det kommer nye blemmer.


Hovedsymptomet ved vannkopper er utslett. Det skyldes et virus som kalles Varicella Zoster. Hvordan ser vannkoppene ut?


Svar: Det starter som et utslett, små røde prikker, som regel først på ansiktet og overkroppen. Det utvikler seg i løpet av noen timer væskefylte blemmer eller blærer som klør. Først når alle sårene har sluttet å veske og er skorpebelagte regnes man som lite smittefarlig. Noen kan ha lite utslett, for eksempel gjelder det barn i første leveår som ofte er beskyttet av antistoffer fra mort når mor har hatt vannkopper. Jo eldre du blir når du får vannkopper , jo sykere kan du bli.


Vannkoppene er mest smittsomme 1-dager før og 3-dager etter utbrudd av utslettet. Når alle sårene er skorpebelagt regner man med at det ikke er smittefare lengre. Paracetamol kan eventuelt benyttes for å lindre plagsom feber. Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet.


Oftest finnes det andre i nærmiljøet som også har vært eller er syke. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. Skyldes feberen en smittsom sykdom, for eksempel vannkopper , er det viktig å holde barnet hjemme inntil smittefaren er over.


Noen barnehager har egne regler når det gjelder feber, for eksempel at barnet ditt må ha vært feberfritt i timer før det får komme tilbake til barnehagen. Når du klør deg, vil huden bli ytterligere irritert, rød og varm, og væsketapet øker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg