onsdag 25. november 2015

Født uke 34 hvor lenge på sykehus

Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt. Noen ganger starter fødselen lenge før termin. Her er historiene til sju kvinner som har født rundt uke 34. Så lenge babyen i utgangspunktet er frisk, går det veldig bra å bli født så tidlig, sier Kirsten Jørgensen, leder i faglig-etisk utvalg Jordmorforeningen.


Barn født i uke 32- 34. De trenger vanligvis en periode med medisin for å forebygge pustestopp. Tobarnsmamma Iida Laakso ( ) fødte for måneder siden og forteller at hun var forberedt på at hun ville gå over termin da hun ventet sitt andre barn, siden hun også hadde gjort det første gang.


Den første uken etter termin opplevde hun som grei, men etter den første overtidskontrollen begynte ting å bli vanskelig. Noen trenger pustehjelp fra en maskin. Disse barna må ligge lenger på sykehuset. Det diskuteres jevnlig hvor tidlig det skal tilbys hjelp for å redde barn. Lå ei uke i kuvøse og tilsammen mnd på sykehuset.


Vi lå så lenge på sykehuset fordi han ikke greide å spise selv, ble derfor sondematet. Overgangen skjer hjemme. Forskerne bak studien skriver i en pressemelding at barn født ved uker har nesten dobbelt så stor sjanse for å havne på akuttmottaket i løpet av den første måneden etter fødselen enn de som er født etter eller uker. Så hvor lenge en fødsel egentlig varer er altså ikke lett å si. Men hvis vi regner starten som det tidspunktet kvinnen blir lagt inn på sykehuset og slutten som når barnet er ute, har Gaudernack et tall til oss: – I min forskning har jeg funnet at halvparten av de førstegangsfødende føder innen seks og en halv time, forteller hun.


Da er det ikke lenger prematurt. Det kan forekomme at barn som er født rett etter uke kan slite litt ekstra med luftveiene, at de trenger litt ekstra, men i utgangspunktet er det ikke noe vi stopper eller gjør noe med etter uke 34. Barseltiden er perioden fra barnet er født til omtrent seks uker etter fødselen.


Foreldre og barn har krav på oppfølging etter fødselen. Ved fare for fødsel før uke er det vanlig at den gravide blir lagt inn på sykehus med avdeling spesielt tilrettelagt for overvåkning og pleie av for tidlig fødte barn. Før uker gis riehemmende medikamenter og kortison. Kortison øker lungemodningen hos fosteret. Uke (fosterets uke ) Fosteret får en lengde på ca.


De fleste fostre vil snu seg med hodet nedover for å forberede fødselen. En baby født i uke har en stor sjanse for å overleve, men kan kreve medisinsk intervensjon. Dette er det femte besøket hos Nora. Hun er stabil respiratorisk og holder fint varmen uten varmemadrass. Det er et viktig kriterie før hjemreisen.


Når Nora kom hjem for en uke siden spiste hun ikke mye selv, hun ”ammekoset”, men fikk nesten alt på sonde. Det betyr at en vektøkning på 1gram pr uke kan være normalt for ett barn, men for lite for et annet barn. Familier med barn som er født før uke og som har vært innlagt på Nyfødt intensiv kan få oppfølging hos oss. Tilbudet er et supplement til oppfølgingen på helsestasjonen.


Behovet for oppfølging varierer, og vi tilpasser derfor tilbudet til den enkelte familie. Familiene kan kontakte oss på telefon frem til termin. Det var en stolt og overveldet prins Harry ( ) som mandag ettermiddag meldte at han var blitt pappa til en gutt, og at hertuginnen (37) hadde født tidlig på morgenen.


Prins Harry: – It’s a. Hvor lenge forblir babyen på sykehuset ? Jo mer for tidlig, jo større er vanskelighetene og lengre tidspunktet for sykehusinnleggelsen av babyen, å være normal at han blir et par måneder innlagt. Mange barn som blir født før uke i svangerskapet, vil få lengre opphold på sykehus umiddelbart etter fødselen, hvor foreldrene mottar pleiepenger. Foreldrene kan utsette uttaket av foreldrepenger så lenge barnet er innlagt på sykehus. Du kan skrive ned tiden mellom sammentrekningene og hvor lenge de varer.


Når de varer i sekunder eller mer, og begynner å bli regelmessig og gjøre vondt, kan fødselen være i gang. Når man skal ta kontakt med sykehuset må du selv vurdere, det er alltid bra å ringe for veiledning. Friske mødre med friske barn som fødes i uke går det som oftest helt fint med.


Derfor er det en vurdering som må foretas på om fødselen skal bli forsøkt stoppet i denne uken. Det blir gjort en helhetsvurdering på om barnet eventuelt har behov for fødsel på et større sykehus med nyfødtintensivavdeling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg