fredag 27. november 2015

Sædkvalitet norske menn

Graviditet- og eggløsningstester. Clearblue tester til lave priser. Stort utvalg graviditetstester. Lave priser og høy kvalitet. Test vår eggløsningskalkulator.


Hver femte norske mann har nedsatt sædkvalitet , viser en ny nordisk undersøkelse. I Norden og Baltikum er det bare danskene som har lavere sædkvalitet. Mannens sædkvalitet kan avgjøre om kvinnen blir gravid. Men legevidenskapen har nå begynnt å sette stor fokus på fertiliteten til mannen fordi at statistikk viser at sædkvaliteten hos menn i Norge ikke er så god som den burde være – det diskuteres mye frem og tilbake mellem ekspertene men det er vanskelig å oppnå enighet.


Urovekkende dårlig sædkvalitet hos norske menn. Ifølge Verdens helseorganisasjon har en av fem norske menn for dårlig spermkvalitet. Folkehelseinstituttet oppfordrer menn som vil bli fedre til å stumpe røyken. Menn har millioner av spermier, så de har altså litt å gå på.


Sædkvalitet norske menn

Det kan være at under en slags terskelverdi kan fruktbarheten i befolkningen gå ne men foreløpig er det vanskelig å si veldig mye om det. For enkeltpersoner gir det ikke mening å snakke om terskelverdi. Fruktbarheten avhenger av både kvinne og mann , sier hun. Menn som drikker mye Cola har også nedsatt sædkvalitet.


Men det kan være en markør for en generelt usunn livsstil, sier over­legen, og fortsetter: – Et annet godt råd er å slutte å røyke. Selv om de vet hvorfor norske menn har dårlige sædkvalitet , antar forskerne at det er helt eller delvis årsaken at halvparten av fertilitetsproblemene her i landet. En av fem norske menn har dårligere sædkvalitet enn det Verdens Helseorganisasjon (WHO) mener er grensen for å kunne kalles nedsatt fruktbarhet.


Tidligere i sommer publiserte Haugen og hennes kolleger en studie, som viste at fedme kan påvirke menns sædkvalitet. I studien så vi at menn med høy BMI hadde lavere konsentrasjon av spermier og at spermiene var mindre bevegelige, men her er det store individuelle forskjeller, forteller hun. Alt tyder på at det skyldes miljøfaktorer, og det kan være med på å forklare at for eksempel danske menn har mye dårligere sædkvalitet enn de svenske, sier Jensen. Og få et godt tilbud på tester!


Hun tror ikke det er noen fare for at menn vil miste evnen til å få barn, men mener falle i fertilitet viser at det er noe som er galt. Norske menn kommer sammen med danske menn dårligst ut blant de nordiske landene. Noen menn med dårlig sædkvalitet blir far uten problem, og noen menn med god sædkvalitet blir aldri far. Interessant og foruroligende er påviste geografiske forskjeller i sædkvalitet mellom genetisk like befolkningsgrupper i USA, men også i Norden.


Tidligere studier av menn innkalt til sesjon i Forsvaret, kan tyde på at menn i for eksempel Norge og Danmark har dårligere sædkvalitet enn Sverige. En norsk studie viser at overvekt hos menn gir dårligere sædkvalitet. En australsk studie antyder en sammenheng mellom D-vitaminmangel og dårlig sædkvalitet.


Vanligvis anbefales det at et par venter med å oppsøke lege til etter at de har forsøkt å oppnå graviditet i ett år. Nedsatt sædkvalitet kan være en av årsakene til at et par ikke oppnår graviditet. Hos ca av de infertile parene ligger årsaken hos mannen. Den forteller oss noe om mengden spermier, hvor godt de svømmer og hvordan de ser ut. Norske og danske menn kommer dårligst ut blant de.


Det er derfor viktig å ta en sædprøve.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg