fredag 6. november 2015

Laryngitt sml

Laryngitt er betennelse i strupen og stemmebåndene. Røyking og anstrengelse av stemmen kan være medvirkende faktorer. Kronisk oppgulp av sur magesaft kan også være årsak.


Faryngitt er en betennelse i svelgslimhinnen. Svelgslimhinnen er en del av de øvre luftveiene som særlig er utsatt for betennelser forårsaket av virus og bakterier i innåndingsluften, såkalt dråpeinfeksjon. Adrenalin er et hormon som dannes i binyremargen. Hormonet får pulsen og blodtrykket til å øke, og utløses i kroppen i stressede situasjoner, for å gjøre oss mer handlingsdyktige i øyeblikket. Strupehodet er forsynt med flere små muskler, både på innsiden og på utsiden.


De utvendige musklene forårsaker heving og senkning samt fiksering av strupehodet, mens de indre musklene er festet til pyramidebruskene og derfor bare knyttes til stemmebruken ved at de kontrollerer strammingen av stemmebåndene samt åpningen mellom dem, det vil si stemmespalten (rima glottidis). Vi bryr oss om ditt personvern. Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data.


Stridor er en mislyd som høres i forbindelse med åndedrettet. Skyldes forsnevringer i de sentrale delene av de nedre luftveiene, det vil si strupen, luftrøret og hovedbronkiene. Akutt laryngitt (laryngotrakeit) med feber og heshet er viral og skal ikke antibiotikabehandles. Ved stridor (falsk krupp) gis en dose glykokorticoid og evt.


Små barn med falsk krupp innlegges på liberal indikasjon. Jeg er litt usikker på om vi skal ha med detaljer om behandling under differensialdiagnoser. På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender. Luftveisinfeksjoner er en fellesbetegnelse på infeksjoner i nese- og munnhulen, svelget, strupehodet, luftrøret og bronkiene.


Infeksjon i de øvre luftveiene omfatter snue (rhinitt), bihulebetennelse (sinusitt), infeksjon i svelget (faryngitt) og strupehodet ( laryngitt ). Hvis du får alvorlige med kjæresten din, så er det ting som du trenger for å finne om ham, og rask. Vaksinetjenesten på helsenorge. Du kan også skrive ut vaksinasjonskort til bruk i utlandet. SEM Study Guide (2015--) flashcards from StudyBlue on StudyBlue.


METTS A - Unormal hjerterytme R- Atrieflimmer I Multiple synkoper uten varselsymptomer - Atrieflimmer + dyspnoe og/eller brystsmerter - En enkelt synkope uten varselsymptom - Nyoppstått eller residiverende atrieflimmer - Synkope med varselsymptomer - Ingen synkope Triage tiltak: EKG. Den akutte, diffuse, uspesifikke laryngitt , er en hyppig lidelse og manifesterer seg ofte som en selvstendig sykdom selv om den oftest, i likhet med faryngitt, er et ledd i en mer utbredt luftveisinfeksjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg