torsdag 5. november 2015

Egenmelding gravid

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Arbeidstaker som er gravid kan ikke sies opp av den grunn.


Egenmelding gravid

Etter avsluttet omsorgs- og svangerskapspermisjon, har kvinner krav på samme arbeid som før. Hvis dette er vanskelig har hun krav på annet passende arbeid. Det er særordninger for kvinner i spesielt utsatte yrker. Egenmelding gjelder hvis du må være borte fra arbeid når du selv blir syk.


Hvis du må være borte fra arbeid på grunn av barns sykdom, kan du ha rett på omsorgsdager. Disse kommer i tillegg til egenmeldingsdagene du har når du selv er syk. Du kan miste retten til egenmelding.


I Norge er det vanligere å være i jobb når man er gravid , enn i mange andre land. Arbeidsgiveren kan bestemme at du ikke får bruke egenmelding. Omtrent prosent av gravide er yrkesaktive.


Dette skyldes i hovedsak et tydelig og ivaretakende lovverk og svært gode sosiale ordninger når det gjelder sykdom, svangerskap og fødsel. Som nyansatt har du ikke rett til å bruke egenmelding før etter flere uker i arbeid. Blir du syk, kan sykemelding redde deg.


Her er reglene som gjelder. Du har lov til å bruke egenmelding når du er gravid , men er du gradert sykemeldt må du ha sykemelding. Så du skylder henne ingen vakter, hvis hun begynner å prostestere så si hun får sjekke ut hva som står i arbeidmiljøloven. Du må melde fra til arbeidsgiveren om sykdom første fraværsdag innen arbeidstidens slutt.


For å få rett til å bruke egenmelding må du ha arbeidet hos arbeidsgiveren i minst to måneder, hvis ikke må du ha sykmelding fra første fraværsdag. For å kunne benytte egenmelding må arbeidstakeren ha arbeidet hos deg i minst to måneder. Ved fravær ut over tre kalenderdager (helgedager telles med) skal arbeidstaker normalt levere sykmelding. Ved nytt sykefravær innen kalenderdager regnes tidligere fraværsdager uten legeerklæring med.


Varer sykdom eller skade som forhindrer vedkommende fra å delta i introduksjonsprogram ut over de tre kalenderdagene egenmelding er nyttet, kan kommunen kreve legeerklæring. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Den gravid bør være oppmerksom på hva som provoserer kvalme og begrense disse påvirkningene (f.eks lukter).


Viktig å sette av tid til hyppige måltider. Den gravide kan trygges på at dette ikke er en farlig tilstand for fosteret. Det kan være nødvendig å begrense aktiviteten på de tidspunkter av døgnet hvor kvalmen er på sitt verste. Jeg har en lønnskunde som mener at ansatt ikke kan bruke egenmelding på sykefravær som skyldes graviditet!


Han har lært at det ikke går inn i arbeidsgiverperioden? Jeg har ikke hørt om det før, men han er så påståelig så jeg ønsker å være sikker. Kan noen hjelpe meg?


Fraværet må dokumenteres med legeerklæring som bekrefter at arbeidstaker er 1 sykmeldt. Er arbeidstaker delvis sykmeldt før ferien, avvikles ferien som planlagt, med mindre man blir enig om noe annet. Det er bare ved egen sykdom at arbeidstaker kan kreve utsatt ferie.


Dersom du jobber i en IA-bedrift, kan du levere egenmelding i åtte dager per sykdomstilfelle, totalt opptil ganger per år. Bruk sykemeldingen. Er du syk i mer enn tre dager, bør du gå til fastlegen for å få en sykemelding. Da trenger du ikke å bruke egenmelding. Det gjelder også hvis en blir gravid mens en er ansatt på prøve.


Dersom en blir lovlig oppsagt på grunn av innskrenkninger i bemanningen eller lignende, gjelder ikke foreldrepermisjonen som en del av oppsigelsestiden. Det er imidlertid uklart om dette også gjelder rutinekontroll hos lege eller tannlege. Etter arbeidsmiljølovens §12-har arbeidstaker som er gravid rett til fri fra arbeidet med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll dersom slike undersøkelser ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden.


Innloggede tjenester. Med MinID kan du sende meldekort, bruke arbeidstjenestene, sjekke utbetalinger m. Med BankI BankID på mobil, Buypass eller Commfides kan du i tillegg søke om ytelser, skrive til NAV og motta meldinger fra NAV.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg