fredag 13. november 2015

Tvillingen som barn

Du må være rask og våken for de neste femten til tjue år, og du kan like godt begynne akkurat nå, mens den lille bylten fra Mercury er fortsatt låst ned i sengen hans. Ekstremt verbal, og med høy sosial intelligens – tvillingen er der det skjer. Gjerne gestikulerende. Aktivitetsnivået er høyt – det er ingen sak å gjøre flere ting på en gang. Deras nyfikenhet är stor och de söker ständigt överraskningar.


De är uppfinningsrika och kan komma på egna lekar.

Tvillingarna: Sådan var du som barn. Den vesle tvillingen er logisk og rasjonell, tenker fort og tilegner seg raskt ny kunnskap. Et nysgjerrig lite barn som alltid er klar for nye. Han er en far som oppfører seg som barnas venn og er ikke så opptatt av disiplin. Han kan allikevel komme med ubetenksomme bemerkninger som sårer barna.


Kvinnelig tvilling : Den kvinnelige tvilling er ofte ubestemmelig og uberegnelig. Be om å få to lapper - ett til hvert barn - om beskjeder fra barnehagen. Be om dobbelt time for foreldersamtale, en time til hvert barn og ikke begge barna på samme tiden som en.


Som regel vil sårene i området kunne sys sammen, og dette fører til lite smerter og rask bedring.

Det er diskusjon mellom kirurgene om hva som er den beste kirurgiske metoden, og hvordan såret skal lukkes etter operasjonen. Velger man å sy såret igjen, skjer tilhelingen raskere og man kommer tidligere tilbake i arbeid. Det er 2–ganger så mange misdannelser blant eneggede tvillinger som blant ikke- tvillinger. En tvilling kan være enegget eller toegget.


Ord som mamma, pappa, vov-vov og pip-pip følger et slikt mønster. De er tostavelsesord med samme konsonant i begge stavelsene og alle konsonantene uttales med leppene. Hvert barn kan ha sine indviduelle mønstre, men det kan også se ut som at barna bruker noen spesielle trekk ved det språket de lærer i ordmønstrene sine. Jeg skulle jo ha hatt permisjon med tvillinger , og det skulle være fullt kaos med to barn som sov og skrek om hverandre. I stedet kom vi hjem med et barn for lite, og en gutt som hadde kjempet for livet i lang tid.


Det hadde vært så mange opp- og nedturer, og batteriene våre var nok ganske utladet, forklarer Rikke ærlig. Tilstanden har flere betegnelser, som pilonidalcyste og sakralcyste. På folkemunne kalles den ofte tvilling. Sykdommen er ikke uvanlig.


Søsken som er eldre enn to år er lettere å forberede på hva som er i vente, og de kan delta mer aktivt i hverdagssituasjoner. Imidlertid trenger alle barn individuell oppmerksomhet, og det kan by på utfordringer å finne tid nok til søsken som kanskje skal ha hjelp til lekser, følges på aktiviteter, leses for eller oppmerksomhet. Jeg har et barn som er år. I uke fikk jeg en styrtblødning og vonde magekramper.


Jeg trodde jeg mistet barnet. Jeg ble sendt fra legevakt til sykehus for UL og der viste det seg at jeg bar på toeggede tvillinger og at den ene var død.

Siden barnet mitt var ganske liten så har barnet ønsket s. Amming av tvillinger. Men det er mulig, med god støtte og hjelp. Det finnes ulike løsninger for ulike situasjoner, for eksempel dersom barna er premature, slappe eller sugesvake - eller dersom de er fullbårne og sugevillige. Mange tror at tvillinger utvikler et eget hemmelig språk av ord og tegn som bare de selv forstår.


Dette er imidlertid svært sjeldent, og dette er nok mest av alt en gammel myte. Mer vanlig er det at tvillinger er senere i språkutviklingen enn jevnaldrene barn. Det er det nære forholdet barna i mellom som kan forårsake språkforsinkelsen.


Barn med lav fødselsvekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg