onsdag 16. oktober 2019

Influensavaksine helsepersonell

Vår kunnskap - din trygghet. Viktig om influensavaksinen. For å oppnå best mulig beskyttelse tilpasses vaksinen hvert år de virustypene som sirkulerer. Influensavirus endrer seg hele tiden.


Influensavaksine helsepersonell

Levende svekket influensavaksine (levende attenuert influensavaksine , LAIV) er godkjent for aldersgruppen 2-år. I tillegg anbefales influensavaksine til: helsepersonell som har pasientkontakt. Vaksinen administreres som nesespray.


Disse er i stor grad utsatt for smitte, og dersom de selv blir smittet kan de være en betydelig smittekilde for sine pasienter. Det er lurt for deres egen del og for pasientene. Helsepersonell har økt risiko for å bli smittet av influensa, minner han om.


Influensavaksine helsepersonell

I fjor var det prosent av dem som jobber med pasienter som tok vaksinen, mot prosent året før. Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksinasjon - veileder for helsepersonell Publisert 22. Folkehelseinstituttets anbefaling om influensavaksinasjon er basert på oppsummeringer av oppdatert kunnskap. Helsedirektoratet er bekymret for at så få som prosent blant helsepersonell tar influensavaksine i Norge. Zahid erfarer at vaksinen er lett tilgjengelig for helsepersonell på arbeidsplassen.


Han tror det er ulike årsaker til at enkelte helsearbeidere vegrer seg for å ta vaksinen. Det kan skyldes både uvitenhet og frykt. Temaside med informasjon til helsepersonell om hvordan bestille vaksiner, immunglobuliner og sera, og hva som er tilgjengelig av preparater. Andelen leger, sykepleiere, pleiemedhjelpere, fysioterapeuter og andre helsearbeidere som tar influensavaksine øker jamt og trutt.


Smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe har laget en oversikt over vaksinedekningen på de forskjellige avdelingene på SUS. Flere avdelinger har klart 1 vaksinedekning blant sine ansatte. Bør helsepersonell kunne pålegges å ta influensavaksine ? De bør få tilbu og de kan oppfordres til det.


Men vaksineprogrammet er en god rettesnor for hvilke vaksiner helsepersonell og også den øvrige befolkningen bør ta. Ved å vaksinere helsepersonell som er i jevnlig kontakt med pasienter, kan man hindre at utsatte grupper blir smittet – som vist ved det japanske eksperiment, der overdødeligheten av pneumoni og influensaliknende sykdom hos eldre ble sterkt redusert i de årene skolebarna regelmessig ble vaksinert mot influensa. Er det noen vits for helsepersonell å ta vaksinen? Hvorfor skal de ta den? Vi forsøker å svare etter beste evne.


Influensavaksine helsepersonell

Hvert år fører influensa til at mange med svekket helse blir alvorlig syke eller dør. Les mer om hvordan influensavaksinen virker, og hvem som anbefales å vaksinere seg. Disse anbefales derfor å ta influensavaksine.


Virusene som forårsaker influensa endrer seg ofte, og risikogruppene anbefales derfor å vaksinere seg på nytt hvert år. Cirka million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa, og disse blir anbefalt influensavaksine. Men ifølge FHIs kunnskapsoppsummering er infeksjonen ofte mild eller asymptomatisk.


Inaktivert influensavaksine. Du fyller ut et spørreskjema på nett og får basert på dette resept på aktuelle vaksiner. Selve vaksineringen utføres i apotek av kvalifisert helsepersonell. Aldersgrense for vaksinering i apotek er år.


Men av dette følger ikke at de har en moralsk plikt til å la seg vaksinere, slik amerikanske forskere i økende grad har tatt til orde for ( , , ). Dersom du har influensalignende sykdom og har hatt høy feber og plagsomme symptomer i mer enn 5-dager, eller hvis feberen øker igjen etter forutgående bedring. Dette kan tyde på tilleggsinfeksjoner forårsaket av bakterier. Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.


Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg