mandag 14. oktober 2019

Prematur fødsel overlevelse

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene.


Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Ordet prematur betyr umoden. Barn som fødes for tidlig, det vil si før utgangen av 37. Normalt varer et svangerskap i rundt uker regnet fra siste menstruasjons første dag. Omtrent prosent av alle svangerskap ender med for tidlig fødsel.


Dessuten gir vi ved truende prematur fødsel steroider til mor før fødsel for å hjelpe å modne lungene hos barnet. Dette øker sjansene for overlevelse , forklarer Rettedal. Om fødselen ser ut til å skje svært tidlig, blir det gjerne en diskusjon om det skal tilbys aktiv behandling eller ikke.


De vordende foreldrene tas selvsagt med på råd. Hvis fødselen skjer før uke er fullendt, er det en for tidlig dvs. Prematur betyr egentlig førmoden. En prematur fødsel starter med premature rier.


Noen ganger skjer dette fordi vannet går, men ofte vet man ikke årsaken. Risikoen for prematur fødsel øker dersom kvinnen: Har hatt premature rier i tidligere. Det var stor variasjon i rapportert overlevelse (heterogenitet) i materialet.


Vi vurderte at dokumentasjonen var av moderat kvalitet. Hva skjer ved prematur fødsel og truende prematur fødsel ? Kan fødselen stoppes? Hva kan du forvente deg under fødselen og den første tiden etterpå? Norge har lenge hatt høy overlevelse blant ekstremt premature barn, og de fleste overlever uten alvorlige senskader. På verdensbasis er komplikasjoner rundt prematur fødsel den hyppigste årsaken til barnedød før års alder, også i høyinntektsland.


På engelsk kalles det ofte preterm birth, altså fødsel før termin. Skjulte følger hos premature barn. KNABSTRUP (VG) På sykehuset ble knøttlille Filip og Marina stadig vekket med et stikk. I flere år etterpå var de redd for å sove. Muligheten for overlevelse blir bedre jo lengre svangerskapet varer.


Komplikasjoner forekommer oftere enn ved fødsel til termin. Eksempel på komplikasjoner hos for tidlig fødte barn er oksygenmangel under fødselen , hjerneblødning og dårlig lungemodning som fører til et syndrom med lungesvikt ( respiratorisk distress syndrom, RDS ). For tidlig fødte barn kalles også premature. Et norsk registerstudie af mio. Det kan ytes foreldrepenger som ved adopsjon til person som har foreldreansvar når den andre av foreldrene dør, eller får tildelt foreldreansvaret i medhold av barnelova § og kapittel 7. Overlevelse beregnet i forhold til alle fødsler Vedlegg 7. Metaanalyser av overlevelse gruppert etter observasjonstid 1Vedlegg 8. Resultattabell prognose for overlevelse 0‐år 1Vedlegg 10.


Slike fødsler skjer i nært samarbeid mellom jordmor, gynekolog og en nyfødtmedisiner. Barn født ekstremt prematurt fødes før svangerskapsuke 28.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg