tirsdag 15. oktober 2019

Varmeutslett

Varmeutslett , miliaria, er ikke noe som bare forekommer hos spedbarn. Selv om det er mest vanlig hos spedbarn, så forekommer varmeutslett hos opptil en tredel av voksne som lever i tropisk klima, og det kan sjenere enhver i varmt, fuktig vær. Den beste behandlingen ved varmeutslett er å kjøle ned huden. Ved varmeutslett oppstår enten overflatiske, små blemmer med blankt innhold (som ser ut som små, blanke prikker), eller så får man røde nupper eller bittesmå røde kuler i huden.


Ord som svetteutslett og varmeutslett brukes derfor.

Symptomene varierer fra overflatiske blemmer til dyp, røde klumper. Noen former for varmeutslett kan være svært kløende og prikkende. I de fleste tilfeller forsvinner varmeutslettet av seg selv. Hos voksne er varmeutslett mest vanlig i tropiske strøk og utslettet oppstår typisk i hudfolder. Legebehandling er sjeldent nødvendig.


Ta kontakt med lege dersom du eller barnet ditt har symptomer som varer lengre enn tre til fire dager, eller hvis utslettet forverres eller det er tegn på infeksjon. Symptomer kan være alt fra overflatiske blemmer til dype, røde klumper. Like fullt kan det være både plagsomt og irriterende.

Spedbarn rammes spesielt ofte, men også større barn og voksne kan få varmeutslett. Heat utslett eller stikkende varme som det kalles kan være et stort problem i varmt vær. Alle er mottakelige, inkludert babyer og små barn.


En varmeutslett vises også på beck, bryst og skuldre. Mange undervurderer hvilke behandlinger mot hudsykdommer som er tilgjengelige. Normalt vil varmeutslett gå bort i løpet av noen dager, men i mellomtiden, er det et par ting du kan gjøre for å behandle utslett. Fjerne eller løsne klær fra området med varmeutslett å kjøle det ned.


Dusjer eller kjølig bad kan også hjelpe. Mer alvorlige årsaker til ansiktsutslett. I svært sjeldne tilfeller kan et ansiktsutslett følge en alvorlig eller livstruende tilstand som bør vurderes umiddelbart i en nødsituasjon.


Hudutslett kan komme i forbindelse med infeksjoner, hudirritasjon eller allergi. Elveblest er en akutt hudreaksjon som ligner den reaksjonen man får av brennesler: man får sterkt kløende områder, ofte med blæredannelse. Utslett og eksem Hva er utslett? Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Nyt solen uten varmeutslett.


Klør du i huden eller får utbrudd av små røde prikker etter at du har vært i solen og brukt vannfast solkrem?

Hvis dette høres kjent ut, kan det være at du lider av varmeutslett , som skyldes at svette blokkeres i overhuden. Har feber og veldig hovne lymfekjertler - ikke særlig kult! Plutselig i dag (i løpet av ca 30min) hadde jeg fått masse røde utslett på mage, lår, overarmer og føttene. Sambisen ringte legen, som mente det kunne være varmeutslett. For spedbarn er det vanskelig å regulere kroppstemperaturen, og de kan få midlertidig utslett som skyldes varme eller fuktighet.


Denne formen for utslett er vanligst på brystet, på halsen og under armene. Her finner du bilder av ulike typer utslett. Hold inn Ctrl-tasten (Cmd på Mac). På fagspråket kalles små blemmer vesikler og store blemmer bullae.


Hudsopp trives i varme og fuktighet. De finnes i huden og kan noen ganger kan de føre til utslett hos mennesker med sensitiv hud. Litt vanskelig å si eksakt hva slags utslett du har eller hva det kommer av. Dersom det skulle være en form for dyr, er det først og fremst fuglelopper som er aktuelt på denne tiden av året, men blirr det gjerne grupper av røde lett hevete stikkliknende utslett når man våkner om morgenen.


Det er vanlig med kløe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg