torsdag 3. oktober 2019

Hvorfor mobber barn

Når barn mobber , hva gjør du? De fleste av oss har lagt merke til at enkelte barn og unge har spesielt stor innflytelse på andre, og at det ofte er disse som får definere hvem som er kul, grei og får være ”innafor”. Barn og ungdom kaller det gjerne mobbing uansett hvem det er som plager, og uansett hvor ofte det skjer.


Hvorfor mobber barn

Uansett hva man kaller det, er det ikke lov å plage andre. Hvorfor mobber noen? Mobbere er de som mobber uten selv å bli mobbet. Mobbeoffer- mobber er de som både blir mobbet og mobber andre.


Fortsetter et barn som mobber i barnehagen denne atferden oppover i skolealder og voksenliv? Mobbing som får utvikle seg over tid vil, uten at jeg skal bli for bastant, utvikle seg til en del av et handlingsmønster som barna tar med seg til skolen og helt opp i voksenlivet. Barn som mobber andre, har begått handlinger vi ikke kan akseptere, men de er først og fremst fortsatt barn – ikke mobbere.


Hvorfor mobber barn

Det at så mange voksne mobber og blir mobbet handler også om at de mangler kunnskap om hvordan de ulike plattformene fungerer, og ikke har lært seg skikk og bruk i disse kanalene. Det er kan være ulike grunner til at en person mobber eller plager noen. Noen føler seg tøffe og tror de har makt. Andre mobber for å markere at de hører til i en gjeng eller en gruppe.


Det kan også være at den som mobber , gjør det fordi hun eller han er redd for å bli mobbet eller holdt utenfor selv. Disse barna kan utvikle mobbeatferd. Hvis barn mobber andre, har de voksnes reaksjon også stor betydning for om mobbingen fortsetter.


Går du i skyttergraven og forsvarer deg, eller går du i deg selv når du som forelder får tilbakemelding om at barnet ditt mobber andre? Psykologer og andre har forsket på hvorfor vi mobber. De som plager skal stoppes. Det som kommer sterkest frem er ønsket om å hevde seg selv, oppleve makt og tilhørighet ved at noen utestenges eller henges ut.


Mange sier også at de mobber for å unngå å bli mobbet selv, sier Bjørlo. Mange barn ønsker heller ikke å skuffe eller bekymre foreldrene sine, og gjør derfor nesten hva som helst for å skjule det de opplever. Barn og unge opplever også at det å være en som utsettes for mobbing - eller å være en som mobber - er forbundet med stor skam. Samtidig er det viktig at barn som mobber andre barn får en reel mulighet til å lære av sine feil, forstå konsekvensene av det han eller hun har gjort og utvikle nye måter å være sammen. Hvem mobber i barnehagen?


Hvorfor mobber barn

Når det gjelder barn som mobber , er det en forestilling om at disse er uempatiske og aggressive. Bildet er ikke så enkelt, men man ser at barn som mobber i større grad er opposisjonelle og regelbrytende, med lav impulskontroll og lavere evne til å regulere sine egne følelser og atfer kan psykologen fortelle. Mange barn mener det er verre å bli mobbet på nett, blant annet fordi det er synlig for mange andre barn og fordi de som mobber ofte bruker mye styggere språk.


Barn som blir mobbet fysisk på skolen, kan ofte også oppleve mobbing via nett og mobil. Alt skjer foran skjermen. Samtaler med ungdom om deres hverdagsliv på nett. Kombinert med at blir mobbet, er det stor sannsynlighet for at mobbing kan utgjøre en av hovedårsakene til hvorfor så mange gjør det så dårlig i høyere utdanning.


Dette kan gjøre at en potensielt mister gode kandidater til norsk arbeidsliv. Det har vært kjent at å bli mobbet som barn kan medføre at en havner i psykose. Struktur og normer skaper robuste barn.


Hva er et godt liv for barn ? Det er å styrke barnets karakter ved å gi dem struktur og ansvar. De må lære og bære sin pose selv, sier den danske psykologen, Per Schultz Jørgensen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg