tirsdag 8. oktober 2019

Hyppig oppkast barn

Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber. Akutt magesyke er plutselig løs og hyppig avføring enten alene eller sammen med kvalme, oppkast , mavesmerter og feber hos et ellers friskt barn.


Kvalme og oppkast hos barnet er også en av de vanligere symptomene ved såkalt Münchhausen by proxy, en form for barnemishandling som innebærer at en omsorgsperson påfører et barn sykdom eller skade (for eksempel via medikamenter eller kjemiske stoffer) for å kunne komme i en situasjon der omsorgspersonen selv kan få oppmerksomhet eller.

Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast , med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Diaré gir tynn og hyppig avføring, vanligvis mer enn tre ganger daglig. Barnediaré kan også føre til oppkast , magesmerter, lett feber og dårlig matlyst.


Diaré går som regel over av seg selv i løpet av noen dager til en uke, uten legebehandling. Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert. Uttørking kan være farlig for små barn.

Sørg for hyppig væskeinntak – også selv om barnet kaster opp! Små mengder av gangen (ml.) gjentatte ganger er best. Hvis barnet ammes kan det gjerne fortsette om mulig. Apoteket har reseptfritt egnede produkter for væskeerstatning med rett mengde sukker og salter – spør på apoteket så du får rett produkt til ditt barn. Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt.


Sykdom og plager Diaré hos barn. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Ved ulcerøs kolitt ofte tilblanding av blod og slim.


Tendens til abscess- og fisteldannelse ved Crohns sykdom. Debut oftest rett før eller under puberteten, men ses også hos mindre barn , i sjeldne tilfeller helt ned i barnehagealderen. Tegn på dehydrering hos småbarn. Det er derfor viktig å følge med på barnet for å se om det viser tegn til dehydrering. Ved diaré er det fare for dehydrering av små barn.


Tenk på at også barn kan oppleve stress. Ved mange av de typiske barnesykdommene og ved vanlige luftveisinfeksjoner, er det også normalt å ha hodepine.

Faktisk kan hodepinen enkelte ganger være det eneste som plager et barn ved en infeksjon - mindre barn har nemlig ofte en mild utgave av for eksempel kyssesyke. Derfor skal barn ikke gå i barnehage før timer etter at barnet er blitt friskt. Hva er omgangssyke? Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen som gir diaré og oppkast.


Akutt syke barn Undervisning for allmennpraktikere. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré.


Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død. Barn som har fått påvist bærerskap med MRSA kan gå i barnehage som vanlig. Diaré er farligere for små barn , syke og eldre mennesker.


Det er ikke anbefalt å informere barnehagen om påvist MRSA hos barnet. Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg