torsdag 10. oktober 2019

Koke trimmings

Search The Trimmings. Lys lapskaus er genial mat å ha ferdig når man kommer frem til en kald hytte sent en fredag kveld. Eller kanskje dugnadsmat til gjengen som har hjulpet til med flytting? Eller rett og slett trøstemat en dag du føler deg litt uggen og småforkjølet.


Det hjelper garantert.

Skrell grønnsakene og skjær dem opp som angitt ovenfor. Bruk det du har tilgjengelig av rotfrukter, persillrot og pastinakk smaker for eksempel også veldig godt i denne suppen. Ha alle grønnsakene, med unntak av purren, oppi den kokende kraften og la det koke til grønnsakene er møre, etter ca. La det koke opp på ny, skum av og senk varmen.


La kjøttet trekke til det er mørt, ca. Vannmengden kan variere noe. Jeg skal servere hal seks idag, og har ikke vært å kjøpt kjøtt enda, er det krise, tenkte jo på salt kjøtt, men så at det skulle ligge i vann over natten.

Huff er helt stresset na. Nå legger jeg ut flere oppskrifter under, men generelt kan jeg si at bruker man ukokt kjøtt, skal dette kokes først og man bruker kraften til da å koke grønnsaker i. Bruker man pølse, skinke eller annet kokt kjøtt, har man poteter og grønnsaker i gryten med litt vann først. Dette kokes til alt er mørt.


Pølser has ikke i før mot slutten. Server flatbrød til kjøttsuppa. Slik ser en engelsk julegås med all the trimmings ut.


Kok opp rødvinen sammen med alt unntatt oksekraften, og la det koke til væsken er redusert til det halve. Min bestemor brukte som regel alltid både kokt, kald potet og rå potet, i blandingsforhold 1:5. Verdt å prøve ;) Ellers er det viktig å koke de i god kraft, som nevnt, og nytes med smeltet smør og sukker (jups, her kommer sunnmørstradisjonen inn). Kjøttsuppe er god og mettende mat som de aller fleste spiser med stor glede og god appetitt.


Kjøttsuppe kan dessuten serveres både til hverdags og fest i tillegg til at den kan varieres i det uendelige alt etter hvilken type kjøtt og hva slags grønnsaker man velger. Slik gjør du: Vask og skrell alle grønnsakene. Skjær gulrøtter, kålrot, poteter og persillerot i jevne biter.


Og det er like godt som å koke kjøtt på bein?

Ja, grytekjøtt må kokes lenge. Viktig å brune kjøttet i ekte smør før du koker, og selvsagt skumme av urenheter. Tilsett krydderkvast og grønnsaker i kokevannet, så får du deilig kraft. Jeg pleier å bruke gulrot, sellerirot og løk, pepperkorn, timian, laubærblad.


Med en god oppskrift på pannekaker blir du fort populær hos både liten og stor. Vår grunnoppskrift på pannekakerøre gir et perfekt resultat og er nok til ca. Surr alt sammen over medium varme i en tykkbunnet gryte med en god spiseskje nøytral olje, frisk timian, en raus klype salt og grovkvernet pepper.


Når blandingen begynner å bli mør og blank, har du over liter vann og laurbærbla og lar det koke opp. Når alle kompene er plassert i gryten må vannet koke opp igjen, og så skrur man ned på varmen slik at det bare småkoker (les: syder). Kompene skal nå stå i en time og puttre i fred og ro. NOTAT: Kurt Eriksson fra Farsun forfatteren av boken Den grå juvel forteller at de første Norske kompene i historien ikke engang inneholdt poteter.


Lun spinatsalat: 2gr spinat ss smør stk knust fedd hvitløk Rens og skyll spinaten godt. Sjekk bunnen av bollen du har skylt i om det er noe sand der. Er det sand må den skylles flere ganger. Skjær kjøttet i terninger og brun det i små porsjoner. Tilsett grønnsaker og poteter skåret i terninger og la alt trekke på middels varme til alt er mørt.


Tapioca consists of pure starch, and negligible trace amounts of minerals and other components contained in the cassava roots from which it was extracted.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg