fredag 4. oktober 2019

Seboreisk eksem kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Man tror i dag at seboréisk eksem skyldes hudens reaksjon på en naturlig forekommende hudsopp (Malassezia). Sammenhengen med denne hudsoppen er usikker fordi det er mange som har samme hudsopp uten å ha seboreisk eksem.


Seboreisk eksem er egentlig en overreaksjon på en overproduksjon av en normalt forekommende sopptype. Dette forekommer i områder med større talgproduksjon og særlig hos de med fet hudtype. Barn har liten talgproduksjon og således sees dette hovedsakelig etter pubertet, eventuelt hos helt små babyer grunnet hormonpåvirkning fra mor. Det finnes forskjellige varianter av eksem.


En variant kalles seboreisk eksem (sebore). Denne hudsykdommen oppstår som oftest i hudfolder, rundt munn og nese eller der det er hår, for eksempel i hodebunnen. Hva er årsaken til seboreisk eksem ? Man vet ikke sikkert hva som er årsaken, men det er trolig et samspill mellom en godartet sopp, som finnes i huden hos alle mennesker, og immunsystemet. Legemidler som reduserer denne sopparten kan være effektive. Sollys demper også utslettet.


Høst og vinter forverres ofte eksemet, mens om sommeren kan det bedres. Ofte er mange i samme familie rammet. Seboroisk eksem er en tilstand som gir et skjellende kronisk eksem og rammer hudområder der det er mye talgkjertler. Slike områder er typisk hodebunn, ører, øyebryn, rundt nesevingene, på øyelokksranden, over brystbeinet, mellom skuldrene og i folder i huden under armene, i lysken eller i navlen.


Eksemet kommer spesielt der det er mye talgkjertler slik som hodebunnen, øyenbryn, rundt nesen, foran på brystkassen (brystbenet) og i skrittet. Utslettet sees derfor ikke før puberteten, unntatt hos spedbarn, som i de første levemånedene kan ha høy talgproduksjon på grunn av hormonell stimulering fra moren i fosterlivet. Har du eksem på store deler av kroppen og kremene ikke virker, kan soppdrepende legemidler i tablettform ha effekt. Les mer hos Apotek 1. Behandlingen anbefales sjelden på grunn av alvorlige bivirkninger.


Skincity er din hudpleieklinikk online. Få anbefalinger av våre hudterapeuter. Så det trenger ikke være noen i familien som har det, for at du skal kunne få det. For mange er seboreisk eksem noe som kommer og går over tid. Man tror at seboreisk eksem skyldes en overreaksjon på en (ufarlig) sopp som vi alle har på huden.


Du kan lese mer om seboreisk eksem her. Seborroisk eksem , også kaldt flasseksem, forekommer hos 5- av alle voksne. Barn og voksne med atopisk eksem har større sjans for å utvikle matallergi, og enkelte matvarer ser ut til å kunne trigge eksemet hos noen atopikere. Om man bør starte på diett krever en grundig medisinsk evaluering i forkant. Eksem er en fellesbetegnelse på hudsykdommer hvor huden er betent på grunn av for eksempel allergi, irriterende stoffer eller andre faktorer.


Eksem kjennetegnes med rødhet, kløe, flass, små blemmer og tørr hud. Ansiktseksem oppstår ofte hos spedbarn og småbarn som det første atopiske eksemet. Omlag tre prosent av alle spedbarn utvikler atopisk eksem.


Det er ingen kjønnsforskjell i forekomst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg