onsdag 29. mars 2017

Eggeplommer holdbarhet

Holdbarhet på egg er uendelig lang, og selv om eggekartongen har en datostempling er det ingen grunn til å kaste eggene selv om de har gått over dato. De er gode og fullt brukbare i flere uker etter best før dato. Etter at eggene er kakket og eggeplommer og eggehvite er skilt hver for seg, er holdbarheten litt forskjellig.


Oppbevaring og holdbarhet. Bruk en plastboks eller glass med lokk. Har du ikke noe å bruke eggehvitene til i øyeblikket, så kan de fryses ned til senere. Da vil ikke eggeplommen holde seg på plass, og plommen ryker når du knekker egget.


EØS en regel om at egg bare kan stemples med dagers holdbarhet fra verping. Jeg baker og trenger bare eggehvittne i baksten. Hvor lenge er dette holdbart i kjøleskap?


Eggeplommer holdbarhet

Tenkte jeg kunne bruke det til omelett i morgen tidlig hvis det holder seg et døgn. Salmonellabakteriene dør ifølge kommunikasjonsrådgiveren ved koking eller gjennomsteking av egget. Imidlertid kan egg som er bløtkokte, og andre egg tilberedt med bløt plomme, gi sykdom i flere land.


Det frarådes derfor også å spise retter med helt rått egg, som hjemmelaget iskrem, majones eller rå eggeplomme på biff tartar. Det å fryse eggeplommer kan være litt vanskelig, det hender de klumper seg litt, eller blir geléaktige. Du bør derfor røre dem lett. Et smart triks kan være å røre dem sammen med en klype salt eller sukker (husk å merke boksen du oppbevarer dem i med salt eller søtt).


Derfor har jeg i dette innlegget samlet noen oppskrifter som bruker eggeplommer og noen som trenger eggehviter. Tenk at hvis du har eggeplommer til overs, så kan du lage din egen majones. For ikke å snakke om at med eggehviter, kan du diske opp en marengskake til hele familien. Har du eggeplommer eller eggehviter til overs i kjøleskapet?


Norske egg er stemplet med dagers holdbarhet ,. Skal du for eksempel spise tartar med rå eggeplomme , kommer smaken bedre frem om eggene har ligget på benken noen timer. Det avhenger veldig av oppbevaring. Uknuste egg holder seg f. Det er sikkert rett at knuste egg har holdbarhet som ved ferskvarer, men som sagt, det dreier seg om hvordan man oppbevarer det.


Eggeplommer holdbarhet

Med egg i huset har du alltid mat! Eggeplommene, derimot, har begrenset holdbarhet etter at egget er kakket. Eggeplommer har betydelig kortere holdbarhet og bør brukes i løpet av et døgn, og de kan også fryses. Eggehviter kan også fint fryses.


Bakverk med eggeplommer er fattigmann, gullkake og selvsagt iskrem. Puddinger, fromasjer og vaniljesauser krever også eggeplommer. Sv: Egg uten skall.


Når høna spiser dette, blir eggeplommen gul nok for nordmenn. I dagene før påske havner millioner egg i norske handlekurver. For å få plommen gul nok for nordmenn, puttes det alt fra maisprotein og ekstrakter fra fløyelsblomster og paprika til kunstige fargestoffer i fôret.


Egg kan fryses, men de må selvfølgelig knekkes først. Da kan man velge om man vil fryse plomme og hvite hver for seg, eller om man vil fryse hele egget. Uansett er det lurt å vispe massen litt sammen først. Både eggeplommen og -hvitens gode egenskaper opprettholdes etter frysing. Jeg har måttet grave litt når det gjelder holdbarhet og oppbevaring av rester.


Få av de kokebøkene som gis ut i dag toucher innom mathygiene, og de gode gamle husmødrene (Schønberg Erken og co) er muligens litt utdaterte på området. I en annen bolle piskes eggeplommer , maizena og sukker lett sammen. Ha den varme vaniljefløten litt og litt i eggeblandingen. Bland godt med håndvispen. Ha så det hele tilbake i kjelen.


Varm opp på nytt under stadig omrøring, men nå er det veldig viktig at kremen ikke koker for da kan den skille seg. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis og tilsett vaniljefrøene. Visp kremfløten stiv og bland i eggedosisen. Hell isen i en passende form og sett formen i fryseren.


Eggeplommer holdbarhet

Her er det en del å jobbe med. Les mer om holdbarhet og riktig oppbevaring på matvett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg