torsdag 16. mars 2017

Smerter på utsiden av hoften

Det er vanlig blant løpere og andre idrettsutøvere men forekommer også ofte spesielt hos middelaldrende kvinner. Ofte oppstår symptomen i forbindelse med aktivitet. Mange mennesker opplever smerter på siden av hofta, enten de er aktive eller ikke. En smerte som kan føre til redusert aktivitet, endret bevegelsesmønster og frykt for å bevege seg for mye.


Diagnosen stilles først og fremst på bakgrunn av sykehistorien. Ofte foreligger en utløsende årsak i form av en overbelastning eller et fall mot hoften eller endret gangmønster på grunn av smerter et annet sted i bena.

Tidligere trodde man at nesten all smerte på utsiden av hoften var slimposebetennelse i slimposene rundt trochanter major på utsiden av hoften. Smertene er typiske. Det er ofte vondt å ligge på den affiserte siden, noen ganger umulig. Det finnes slimposer omkring benkulen på utsiden av hoften , og disse har en tendens til å ble betente. I tillegg til lokal smerte kan slimposebetennelse i hoften gi strålesmerte på utsiden av låret.


Mye ståing og gåing kan øke risikoen for å få slimposebetennelse her. Fall mot hoften kan også gi betent(e) slimpose(er). Hoftesmerter kan også gi smerter til kneet og ryggen.

Man skiller mellom laterale ( utsiden ), mediale (innsiden) , ventrale (foran) og dorsale (bak) smerter , og i tillegg kombinasjoner av disse, når man beskriver symptomene. Vondt og smerter i hoften når jeg ligger på siden. Ved dysfunksjon i hoftens muskel- og leddfunksjon så kan man oppleve smerter i hoften når man ligger på siden. Mulige årsaker kan være hofteleddslitasje (cox artrose), slimposeirritasjon eller for stramme (og svake) muskler i siden av låret og hoften. Trokanterbursitt er en betennelse i slimposen på utsiden av hoften.


Slimposebetennelsen gir gjerne smerter på utsiden av hoften som kan stråle bak mot rumpen og ned mot kneet. Behandlingen av trokanterbursitt innebærer i første omgang avlastning og tøyeøvelser, i enkelte tilfeller vil kortison injeksjon redusere plagene. Tilstanden er en overbelastningsplage og kan behandles effektivt hos fysioterapeut. Mange pasienter er bekymret for hofteleddet når de får smerter i hofte - og seteområdet. Ofte vil pasienten presentere seg med en haltende gange.


Men slike symptomer kan også være tegn på andre lidelser. Jeg har i rundt tre år hatt smerter på utsiden av venstre hofte. Dette kalles for coxartrose. Første gang akutt ifbm løping. Siden har jeg hatt vondt på det samme punktet, smertene varierer og er ved lite aktivitet milde eller fraværende.


Mer aktivitet = mer smerte, dette er helt forutsigbart, da blir det en stikkende, sterk smerte som jeg ikke kan ignorere. Halting kan komme av smerte, men kan også skyldes beinlengdeforskjell, dårlig leddbevegelse, svakhet og ubalanse i muskulaturen rundt hofteleddet. En mannlig konsulent i midten av 50-årene kom om vinteren til akuttime hos fastlegen på grunn av sterke smerter i høyre hofte og fremre del av høyre lår.

Mange av de med smerter på yttersiden av hoften har en slimposebetennelse som kan være svært smertefull både når man ligger på hoften og når man går. En del har senebetennelser like i nærheten. Det virker kanskje ikke logisk at stivhet på utsiden av hoften skal begrense et sidespark, men det er dype hofterotatorer som også må strekkes i sidesparket - på lik linje med lysken. Problemer med muskler og sener gir vanligvis smerter på utsiden av hoften , øverst på låret eller sete.


Ofte kan det være vanskelig, i noen tilfeller helt umulig å ligge på den smertefulle siden. På utsiden av hoften ligger det en slimpose som heter bursa trochanterica. Denne ligger mellom den delen av hoften som du kjenner tydelig på utsiden av hoftene , i høyde med hofteleddet, og de muskelsenene som løper over beinutskudder (trochanteren).


Musklene heter Tensor fascia latte (TFL) og Gluteus maximus. Psoasbursitt gir smerter på fremsiden av hoften og fremside og innside lår. Om man strekker ut hofteleddet kan dette også gi smerte, så man går gjerne litt krøket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg