fredag 10. mars 2017

Parmesan gravid

Gravide kan spise ost, men skal ikke spise upasteuriserte oster. Se oversikt over hvilke oster gravide trygt kan spise. Kan gravide spise fetaost? Det er mange gravide som lurer på om de kan spise fetaost.


Mattilsynet oppgir at fetaost og lignende salatoster på glass er trygge å spise, dersom glasset er åpnet nylig og osten laget av pasteurisert melk.

Jod er viktig for deg som er gravid eller ammer. Test om du får nok! Hvilke oster kan jeg spise på ferie?


Under graviditeten är dock många som blir osäkra på om det går bra att äta parmesanost eller inte. Ibland får vi frågan om man vågar äta Grana Padano eller Parmigiano Reggiano när man är gravid – de är ju opastöristerade! Svaret är självklart!


Ostarna mognar långsamt och länge. Det ger dem ett lågt pH och så låg vattenhalt att bakterierna inte kan växa till i osten.

Parmesan er produsert i Nord-Italia på pasteurisert kumelk. Tørker den ut, kan du la den ligge noen dager i et fuktig kjøkkenhåndkle og vips er den fin igjen. Uansett er den en hard ost og det er de myke upasteurierte ostene man skal være forsiktig med. Disse ostene kan du trygt spise når du er gravid.


Faste oster av upasterurisert melk, som Grana Padano og parmesan , regnes likevel som trygge. Ost inneholder mange næringsstoffer som kroppen trenger hver dag. Er du i risikogruppen vil det være mange oster du kan spise, men enkelte oster anbefales det at du styrer unna. Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.) kan være problematisk for gravide både med tanke på bakterien Listeria og parasitten Toxoplasma. Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre det er varmebehandlet godt.


Smelteost og kremoster av alle typer er helt trygge. Alla typer av hårdost i bit eller förpackade som skivor, till exempel herrgår hushållsost, gouda, comté, manchego, pecorino, gruyère och parmesan. Detta gäller oavsett om de är tillverkade av pastöriserad eller opastöriserad mjölk.


Listeriabakterien kan inte föröka sig i hårdost eftersom de är för torra och har för lågt pH. Gravide bør ikke spise mye lakris på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. Gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort.


Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering.

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Har ordnat med barnvakt ikväll och ska ut och äta på restaurang. Läser menyer för att se vad som lockar mest och min gravida vän sitter bredvid och suckar och stönar. Under ser du en oversikt fra Matportalen.


Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Ekstra faste oster som parmesan kan med fordel oppbevares i emballasje som puster (f.eks. et gasklede), da kan osten holde seg i måneder i kjøleskapet. Du kan spise kjøtt som gravid , men da er det noen ting du bør tenke over først. Her får du en fin oversikt over spekemat i svangerskapet. Borger Fagperson Skadelige bakterier og parasitter i graviditeten.


Pas især på Listeria og Toxoplasmose. Blandt de mikroorganismer, som normalt bliver forbundet med madforgiftning, er der specielt to, som gravide bør være ekstra opmærksomme på: Listeria og Toxoplasmose. Nyttige cocktails for gravide.


Gravide for forskjellige kostråd i Norge, Sverige og Danmark. Vær ekstra forsiktig på utenlandstur Det er spennende å være på reisefot, oppleve nye kulturer og smake på eksotisk mat. Men som gravid er det ekstra viktig å være påpasselig med mat i utlandet.


Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd. Mange gravide har behov for tilskudd av D-vitamin, jern og jo avhengig av kostholdet og jernlagre tidlig i svangerskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg