torsdag 23. mars 2017

Når kan man tidligst ta ultralyd

Man kan nettopp på grunn av ultralyd redde barn i mors liv, og det er fantastisk at dette er mulig. Men når det gjelder tidlig ultralyd , kan det se ut til at vi mister flere enn vi redder. Ultralyd i uke er best egnet til å oppdage Downs syndrom.


Downs kan ikke behandles, eneste behandlingen er abort. Hva er grunnene til å ta noen tidlig ultralyd ?

I denne videoen gir jordmor Merete Arnøy svar på det meste du måtte lure på om tidlig ultralyd , og viser flere eksempler. Tidspunktet for ultralydundersøkelsen vil avhenge av hvilken informasjon man ønsker. Når er det best å ta ultralyd i svangerskapet? Når brukes ultralyd i svangerskapsomsorgen? Denne ultralydundersøkelsen inngår i den ordinære svangerskapsomsorgen.


Fosteret har blitt så stort at man som regel lett kan få god oversikt over graviditeten. Tidlig ultralyd er et tilbud til gravide som ønsker å få tatt en ultralydundersøkelse før rutineundersøkelsen i uke (ordinær ultralyd eller 18-ukerskontrollen).

En tidlig ultralydundersøkelse kan gjøres fra uke og helt frem til det ordinære offentlige tilbudet som tilbys gratis ved sykehuset man er tilknyttet rundt uke 18. På småbarn kan man til og med undersøke hjernen gjennom de såkalte fontanellene, myke områder uten bein i kraniet, som lukker seg når barna blir større. I slike tilfeller kan man med. Jeg tok tidlig ul nå på fredag som var.


Når kan man se kjønn på ultralyd. Jordmødrene som foretar ultralydundersøkelsen får sjelden tilbakemeldinger om de har sett rett kjønn. Namtvedt tror likevel at det er sjelden det gjøres feil. Du kan ta tidlig ultralyd når du ønsker, eg tok i uke 1 berre for å få bevis på at noko var der inne.


Men, terminen blir ikkje fastsatt før på ordinær ultralyd ca i uke 19. Dei kan sikkert sei sånn ca på tidlig og, men mulig ikkje meir nøyaktig enn dei terminane du allerede har komme fram til. Man kan se et hjerte som slår, antal foster og anslå svangerskapets lengde. Morkaken lar seg lett undersøke med ultralyd. Man er spesielt opptatt av å finne ut hvor den ligger og om den fungerer normalt.


Ved rutineultralyd vil 5- ha en morkake som ligger nær indre mormunn, men bare vil ha en slik forliggende morkake ved fødselen. Når gjøres ultralyd i svangerskapet?

Det kan gjennomføres når som helst. I enkelte land ta de ultralyd rett etter du har testet positivt bare for å utelukke svangerskap utenfor livmora. Hjertet slå kan du se fra uke 6-men det kan være noe senere i enkelte tilfeller. Jeg synes det er verdt å vente til uke minst, hvis du vil se liv og at alt er på sin rette plass.


Hvis du ønsker det, kan du også få opplyst kjønn på barnet. En konsultasjon varer i minutter, og du får med deg bilder på en DVD-plate. Ved ultralyd -undersøkelser sendes høyfrekvente lydbølger inn i kroppen. Ekkoet som disse sender tilbake når de møter ulike organer, omskapes til bilder som legene kan se på en skjerm. Som regel vil en undersøkelse være over i løpet av fem minutter, og legen har da fått svar på det man skulle finne ut av.


Hvem kan få time til ultralyd ? Fostrene vokser helt likt frem til uke 23. Den endelige terminen gjøres rundt uke ved sykehuset hun skal føde ve eller her hos oss. Dette er terminen vi tar utgangspunkt i ved vekstkontroller senere i svangerskapet.


Du blir innkalt til ultralydundersøkelse i svangerskapsuke 11–beregnet fra dato for siste menstruasjon, eller opplysninger fra ultralyd som er gjort tidligere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg