mandag 13. mars 2017

På vei til å bli utbrent

Alle går gjennom perioder de er slitne og alt føles ut som et ork. Men hvordan vet man at man er utbrent? Man blir ikke utbrent over natten. Snarere kommer symptomene gradvis og over tid.


I begynnelsen merker man at motstanden mot jobben blir større og større og man begynner kjenne det på kroppen.

Man gruer seg til å gå på jobb og føler seg sliten. Man kan ta blodprøver og undersøkelser som langt på vei vil kunne si noe om sannsynlig årsak til plagene. Derfor blir du utbrent – og slik blir du frisk! Artikkelserie om utbrenthet og veien ut I denne artikkelserien får du et innblikk i systemet jeg benytter for å hjelpe utbrente mennesker til å friske igjen på en effektiv måte. Men du kan også bli utbrent av å være i en verdikonflikt, eller føle at du ikke lever i tråd med kjerneverdiene dine,.


Mange kjører på , til kroppen sier stopp. Hei du, jeg lurer på en ting.

Har vært hos legen og fått påvisst en lett depresjon, han lurte på om jeg ville ha medisiner men jeg sa nei. Men tilbake til det jeg lurte på , jeg jobber i en barnehage som er kvinnedominant. Til tider føler jeg meg ubrukelig da det er det er vanskelige samarbeidsfor. Hold man på å bli utbrent , vil man ofte føle seg ute av stand til å gjøre noe med situasjonen. For andre mennesker,noen ganger også for en selv, kan det være helt opplagt at man må gjøre noe.


Men å få gjort noe med situasjonen, er ikke alltid så lett når man har mistet gangsynet og klamrer seg fast. Videre forteller Dr. Ballard til Forbes at utbrentheten ofte gjør at man mister all motivasjon.


Det er imidlertid grenser for hvor lenge kroppen klarer å holde et så høyt tempo, og etter hvert kommer symptomene på at du kan komme til å bli utbrent. Det blir vanskelig å sove, du gleder deg ikke lenger til noe, du ser ikke meningen i ting og føler deg dyster og deprimert. Så faller du til slutt helt sammen, sier Brelin. Brenner du lyset i begge ender? Da risikerer du å bli fysisk og psykisk utmattet, deprimert og utilfreds.


Det går et hårfint skille mellom depresjon, stress og utbrenthet, men ofte er dette bare sider av samme sak. Hvilken mennesketype du er kan ha mye å si for hvor utsatt du er for å bli utbrent. Det finnes ingen klar definisjon på hva utbrenthet er.

Derfor er det heller ikke mulig å si noe om hvor vanlig det er. Typiske symptomer er en følelse av å være emosjonelt utslitt, overbelastet, tappet for energi, trøtt og deprimert. Utbrenthet fører også til reduserte prestasjoner, og det kan påvirke hverdagsaktiviteten hjemme. Dette er i stor grad med på å bidra til at jeg er sliten og trøtt hele tida. Tærer fryktelig på kroppen å ikke ha tilfredsstillende balanse mellom søvn og hvile.


Siden du kjenner symptomene på depresjon og vet det ikke er det, er det jo mer sannsynlig at du kan være på vei mot utbrenthet. Ville tatt dette på alvor. Kjenner du deg igjen i flere av disse kan det være at du enten er, eller er på vei til å bli utbrent.


Da bør du snakke med noen du har tillit til , lederen din, en nær venn eller eventuelt en fastlege om situasjonen din, råder Binder. Så snakker den høyere, før den eventuelt kortslutter. Signalene er der, men vi mennesker er ofte gode til å overhøre kroppens rop om å bli hørt. Dyrdals råd er å lytte mer til oss selv og kroppen din. Du må brenne for å bli utbrent , og mange har et stort engasjement og driv.


Det kan nemlig hjelpe, så du ikke går på en smell. Hun forteller at risikoen for å bli utbrent også øker dersom du ikke er så god til å se og akseptere dine egne begrensninger, og heller ikke er så flink til å be om hjelp. Det er også slik at ambisiøse kvinner med et stort konkurranseinstinkt og mye samvittighet, er ekstra utsatt. Før en blir utbrent , går en igjennom flere faser. Fasene kan deles på flere måter.


Den grå boksen under viser tre mulige inndelinger av fasene. Det er ingen motsetninger mellom de tre måtene å dele opp fasene, men det varierer hva personer føler seg hjemme i og som best representerer det de opplever. Du kan gjøre mye selv for å unngå å bli utbrent.


Bli flinkere til å sette grenser, ta pauser og lytte til kroppen. Dersom du gir 1prosent av deg selv hver dag, gir du åpenbart mye mer enn du har. Dette fungerer rett og slett ikke i lengden.


Vær oppmerksom på hva som stresser deg, og finn ut hvordan du kan håndtere dette på en bedre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg