onsdag 22. mars 2017

Nipt test hvilken uke

Nifty test på cyclus klinikk i København. Etter mye googling virket nifty som den testen som sjekket flest ting, derfor ble det Danmark istedenfor Sverige. NIPT er en test som kan brukes for å identifisere fosterets kjønn hos gravide med økt risiko for X-bundet recessiv sykdom.


Diagnostisk nøyaktighet av NIPT for kjønnsbestemmelse er svært høy. Prøvetaking fra og med 7.

Det er et slags smutthull. Vanligvis ville ikke disse kvinnene fått oppdaget avviket før ultralyd i uke 18. Kvinner med avvik får ikke tilbud om NIPT - test slik det er nå. NIPT bør godkjennes som metode for påvisning av trisomi 1 og 21.


Der findes forskellige NIPT , og nøjagtigheden af de enkelte tests er lidt forskellig. Nogle NIPT undersøger også for kønskromosomfejl, men svarene, der angår kønskromosomfejl, er generelt mere unøjagtige. Der er en stor udvikling på området, og det kan være, at NIPT i fremtiden også kan finde andre kromosomfejl.


KUB- test gir ingen diagnose, men beregner sannsynligheten for at fosteret har noen bestemte kromosomavvik.

Dobbeltest og duotest er betegnelser på samme test , KUB- test er når tidlig ultralyd kombineres med dobbeltest for å si noe om risikoen for kromosomfeil hos fosteret. Den vil for noen kunne erstatte fostervannsprøve. Til tross for høy diagnostisk nøyaktighet, tydeliggjør begge de inkluderte oversiktene at NIPT er å regne som en screeningtest, og at NIPT ikke er egnet som en diagnostisk test alene for noen av de ovenfor nevnte trisomiene.


En invasiv diagnostisk test før kvinnen avgjør om et svangerskap eventuelt skal avbrytes anbefales i de fleste land. NIPT er en risikofri blodprøve som kan påvise kjønn og down syndrom hos fosteret. Ikke alle gravide i Norge får tilbud om testen. NIPT er en blodprøve, som gjør det mulig for gravide kvinner å avdekke alvorlige misdannelser og utviklingsavvik hos fosteret sitt allerede i uke 9. Direktoratet ønsker å tilby NIPT som en risikofri sekundærtest til gravide som har høy estimert trisomirisiko etter kombinert ultralyd og blodprøve i uke (KUB- test ). Dagens sekundærtest er fostervannsprøve eller morkakeprøve. Men slike invasive undersøkelser innebærer - prosent risiko for spontanabort.


Om KUB og NIPT viser sannsynlig kromosomavvik, anbefales fostervannsprøve for endelig bekreftelse eller avkreftelse. NIPT tas vanligvis mellom uke og 12. HARMONY testen- NIPT (non invasive prenatal test ) Harmony Testen er et godt alternativ til moderkageprøve i mange situationer. Harmony testen giver en risikoberegning på samme måde, som man får ved nakkefoldsscanning og double test.


Føder man før uke regnes det som prematur fødsel, etter uker regnes som overtidig svangerskap. LES MER: Terminkalkulator: Slik beregner lege og jordmor terminen din.

Les om din graviditet, uke for uke. NIPT godkjennes innenfor gjeldende vilkår for fosterdiagnostikk som et alternativ til morkakeprøve eller fostervannsprøve, etter at kombinert ultralyd og blodprøve (KUB- test ) viser høy risiko for trisomi hos foster. Godkjenning av metoden fører ikke til endringer i indikasjoner for fosterdiagnostikk eller organiseringen av tilbudet.


Metoden Non-Invasive Prenatal Testing ( NIPT ) regnes som fosterdiagnostikk etter Bioteknologilovens bestemmelser (§4-3). Fra uke kan man skille fosterets DNA fra morens, og dermed gjøre analyser. Hvilken uke er du i? Du er ikke gravid ennå, men vil etter planen bli det i slutten av uke 2. Dette er ganske sent i graviditeten, men det har en naturlig forklaring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg