fredag 17. mars 2017

Koke kjøtt dagen før

Hvor lenge kjøtt må koke varierer med størrelse og mørhet. Kjøttet er ferdig kokt når det løsner fra beinet. Dersom du koker store porsjoner, fjerner bein og avkjøler kjøttet , har du et supert utgangspunkt for mange raske middagsretter. Rens kjøttet fra beina mens det er lunkent, da slipper det lettere og du sparer en del tid.


Ta kjøttet ut av gryten og brun løkringene lett, før du også tar disse ut. Ha hvetemelet i gryten og la dette brune seg godt før du sper med kraften, mens du rører kraftig til du har en brun saus.

Når sausen har kokt et par minutter, skrur du ned varmen. Legg kjøtt og løk tilbake gryten og tilsett et par laurbærblader. Legg dem i gryte, dekk med vann og kok opp.


Skru ned varmen, la potene koke møre. Hell av vannet og mos potene, tilsett varm melk og smør. For den som koker kjøttet dagen før dagen ,. Derfor er det like riktig å koke kjøttet lenge som å koke bare i to-tre timer, det er varmen det kommer an på, sier Idsøe. Elin pleier som regel å koke kjøttet allerede dagen før.


Dermed slipper hun å bruke så mye tid på ettermiddagen når det gjerne er travelt nok som det er.

Siden kraften er såpass salt går det helt fint å la kjøttet ligge i kjelen dekket med lokk på kjøkkenbenken over natten. Koker alltid ekstra mye kjøtt , slik at jeg har nok til favoritten dagen etter- lys lapskaus! Bruker krafta fra kjøttet , poteter, kålrot, gulrot, løk, middagspølser og restene av kjøttet , og dager verdens beste lapskaus. Nå står kjøttet på kok her og jeg gleder meg til middag!


Og jeg spiser minst tre fedd hver dag. Måltidet er raskt å lage. Men hvis du bruker større poteter med lengre koketi så lønner det seg å koke potetene en stund før du begynner på resten av ingrediensene. Varianter av fårikål finnes i mange land og det er vel lite trolig at det er den norske fårikålen som er utgangspunkt. Mer om varianter vi har prøvd hjemme lenger nede.


Dagen før komle- dagen : 2. Legg saltkjøttet i kaldt vann og la det trekke over natta. Slå av vannet og la kjøttet trekke mørt i nytt vann så det dekker, opptil et par timer. Ta vare på kokekraften til komlene. Strø over salt og bland i mel.


Man kan beregne fra 3til 5g per person med rå ribbe. Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba.


Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er. Skrell poteter dagen før Pilte poteter som skal serveres varme, kan du koke og pille dagen før.

Oppbevar de pilte potetene i kjøleskap, under et kjøkkenhåndkle. Lun potetene i lettsaltet vann. Bring vannet i kok Store porsjoner av poteter og grønnsaker tar lang tid å få til å koke – ha dem i kokende vann. Hvis du vil ha suppa mørkere og kraftigere på smak, kan du brune kjøttet i litt olje eller smør før du har i resten av ingrediensene. Pinnekjøtt kan helt utmerket kokes i forveien, enten dagen før , nedkjøles hurtig for så å dampes varmt rett før servering, eller tidlig på dagen da det skal serveres.


Men koke det delikate kjøttet ? Lapskaus kan du lage kvelden før og varme opp. Du kan også koke poteter kvelden før og steke dem dagen etterpå i båter som du kan ha ved siden av alt mulig. Fiskegrateng kan du lage kvelden før og varme opp igjen. Jeg steker gjerne kalkunen dagen før gjestene kommer. Pakk ut kalkunen (husk innmatposen i buken), skyll den og tørk den med tørkepapir.


Bind opp fulglen rundt lår og vinger. Smelt smør eller bruk flytende margarin, krydder etter egen smak (peppermix, litt salt) og gni inn kjøttet godt utenpå og innvendig. Kjøttbollene i saus kan du lage dagen før. Aioli kan du også lage i forkant. Du kan jo tre kjøttet på spyd dagen før , men jeg ville ha tilberedt det meste annet samme dag.


Kan jeg brune, og koke grytekjøttet i dag , og lage gryteretten i morgen? Tok opp kjøtt fra fryseren i går, men gryta ble utsatt til søndag så kjøttet må hvertfall stekes. Det smaker best slik.


Bør jeg ta kjøttet ut fra kraften før jeg setter det i kjøleskapet, eller kan jeg bare sette inn hele gryta?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg