tirsdag 7. mars 2017

Nyansatt og gravid

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. Og hvor mye er du selv pliktig til å oppgi på eget initiativ – og ikke minst når?


Det gjelder ikke bare under intervjuet, men også i fast ansettelse. Et aktuelt eksempel: Etter et halvt år i nye jobb oppdager kvinne (31) at hun er gravid akkurat når hun har tatt over et stort prosjekt hvor mye henger på henne. Som nyansatt har du ikke rett til å bruke egenmelding før etter flere uker i arbeid.


Blir du syk, kan sykemelding redde deg. Her er reglene som gjelder. Hvis vedkommende ellers er kvalifisert vil jeg bare syns det var naturligt. Men hvis vedkommende kommer etter måneder og sir de er gravid og det var planlagt vil jeg nok ikke være helt blid.


Den trygge siden om svangerskap fødsel gravid gravide uke til uke termin jordmor spørsmål svar fødsel eggløsning assistert befruktning. Nyansatt og nygravid. Nå må vi slutte å diskutere om diskriminering av gravide og foreldre i permisjon er et problem eller ikke! En nyansatt kvinne forteller at hun er gravid og blir så forsøkt presset til å fratre stillingen, samt beskyldt for å ha løyet under intervjuet. Min nye leder hevder at jeg som nyansatt ikke har rett til sykepenger på grunn av sykemelding.


Hun mener at jeg må ha vært tilsatt i minst måneder for å ha rett til sykepenger. Jeg syns dette høres rart ut, og jeg strever med å finne ut regelverket på dette området. Dette vil bero på en total vurdering av ansettelsesforholdet og begrunnelsen for avbruddene. Dersom det er klart at et opphold mellom to ansettelser kun er i verksatt for å få etablert et avbrudd av hensyn til fireårsregelen, kan det bli å anse som en omgåelse av bestemmelsen av domstolene, og dermed ikke ansett som et avbrudd.


Arbeidstaker har rett og plikt til å avvikle full ferie, dette gjelder også når du skifter arbeidsgiver. Arbeidsgiver er pliktig å sørge for at arbeidstaker tar ut full ferie. Se hvilke regler som gjelder for deg og hva du må gjøre for å få sykepenger.


Hvis du blir syk før eller mens du er på ferie, kan du ha krav på å få utsatt feriedagene. Les mer om sykdom i ferien på arbeidtilsynet. Vær oppmerksom på at det er egne regler hvis du er sykmeldt og har tenkt deg utenlands.


Har du levert digital sykmelding, får du en melding fra NAV når søknaden er klar til å fylles ut. Meldingen inneholder en lenke til den digitale søknaden. Du logger deg inn og sender søknaden fra nav.


Er sykmeldingen lenger enn dager, vil den deles opp automatisk, og du kan levere søknaden om sykepenger før hele sykefraværet er over. Hun var gravid , og hevdet at graviditeten var årsaken til at hun ble sagt opp. SPØRSMÅL jeg begynte i ny jobb for en måned siden. Gravid som arbeider med kjemikalier eller har belastende arbeidssituasjoner.


Enkelte kjemikalier og arbeidssituasjoner kan være skadelig for forplantningsevnen eller for fosteret. Dine bekymringer skal vektlegges og tas hensyn til. Men når psykologen forteller at hun er gravid , så er det plutselig veldig vanskelig å si noe som helst om fremtidige arbeidsmuligheter på arbeidsplassen. Og senere viser det seg at den gravide psykologen faktisk ikke får videreført ansettelsesforholdet.


Legen vil vurdere om det er tungtveiende medisinske grunner til fravær fra jobb, både ved førstegangs og senere sykmeldinger. Legen skal i så fall skrive sykmelding fra fjerde dag, og skal ikke skrive sykmelding for de tre egenmeldingsdagene. Hvis du er syk mer enn fire dager må du ha sykmelding fra lege. Alle sykmeldte arbeidstakere kan motta og sende sykmeldingen og søknad om sykepenger elektronisk til arbeidsgiveren sin.


Etter sykmelding får arbeidstakeren et varsel på SMS eller e-post med oppfordring om å logge seg inn på nav. Du vil motta sykmeldingen i innboksen i Altinn. For tredelt skift- og turnusarbeid som ikke faller inn under fjerde eller femte ledd og som innebærer at den enkelte arbeidstaker må arbeide minst hver tredje søndag, reduseres den alminnelige arbeidstiden etter første ledd ved at hver time arbeidet på søn- og helgedag, jf.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg