tirsdag 17. desember 2019

Sterke magesmerter og diare

Disse symptomene kan gi viktig informasjon om etiologien. Mange av tilstandene som forårsaker akutt abdomen, er potensielt livstruende. Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle. Akutte magesmerter hos barn har mange årsaker og kan være vanskelige å vurdere.


Alle artikler i NEL og på NHI. Klinikken kan være annerledes enn hos voksne, symptombeskrivelsene ufullstendige, og små barn klager over vondt i magen ved mange ekstraabdominale tilstander, blant annet otitt, halsinfeksjoner og luftveisinfeksjoner.

Vi skiller vanligvis mellom akutte og kroniske magesmerter. Luft kan være fryktelig vondt, men er ikke farlig i seg selv. Magesmerter er et symptom ved mange ulike sykdommer og tilstander.


Det er nesten ingen grenser for hva magesmerter kan være tegn på. Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré.


Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død.

Diaré er farligere for små barn, syke og eldre mennesker. Akutte magesmerter skyldes heldigvis som oftest uskyldige tilstander og når smertene er moderate, eller går fort over og det ikke er varselsignaler tilstede kan du selvsagt observere forløpet selv. Under en slik observasjon bør du ikke spise, og begrense væskeinntaket til vann, saft, selters eller annet mineralvann. Det ligger mange forskjellige organer i mageregionen som kan gi smerter. Man skiller først og fremst mellom smerter fra magesekken og smerter fra tarmene.


Diaré (ofte med magesmerter og oppkast) skyldes gjerne at det er spist mat som er forurenset med bakterier. Forurensningen oppstår spesielt ved utilstrekkelig varmebehandling av kjøtt eller egg, og ved utilstrekkelig kjøkkenhygiene (benytt forskjellige kniver og skjærebrett til kjøtt og grønnsaker). Akutt innsettende sterke magesmerter og smerter som øker raskt i intensitet, bør umiddelbart undersøkes av lege.


Ved makroskopisk blodig avføring må enterohemorragisk E. Shigella, Salmonella og Campylobacter vurderes som årsak. Vurder toksin fra S. De kan beskrives som skjærende, som knip, som verkende, murrende eller stikkende. Medikamentbivirkning. Av og til passer ingen av disse betegnelsene, du kjenner kanskje snarere en ubehagsfornemmelse som det er vanskelig å sette ord på. Forebygging: Anfall kan i mildere tilfeller forebygges ved å unngå mat som skaper reaksjoner - vanlig er melkeprodukter og sterkt krydret mat.


Og har du først hatt magesår en gang, er det svært lett å få det igjen. Symptomer: Du kan oppleve magesmerter , sure oppstøt og halsbrann, og det kan føles bedre etter du har tatt syrenøytraliserende produkter.

Ved blødende magesår kan du også bli slapp, blek og svimmel, og få svært mørk avføring på grunn av blod. Hva er akutte magesmerter hos barn? Sterke magesmerter som oppstår akutt hos barn. Den største faren ved diaré er væsketap og uttørring siden tarmen ikke klarer å suge opp vann og salter som kroppen trenger.


Ved matforgiftning får man ofte magesmerter og oppkast i tillegg til diaré. Noen mennesker er ekstra følsomme for mat med mye histamin og får en slags reaksjon på det, forklarer legen. Sterk mat kan også gi reaksjoner i mage-tarmsystemet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg